Bürkliplatz Zürich

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Konserler için de kullanılan Musikpavillon. Arka planda İsviçre Merkez Bankası binası

Bürkliplatz Zürih şehrinin Zürih Gölü kenarında bulunan bir meydan. Limmat nehrinin batı yakasında bulunur ve Quaibrücke köprüsü ile Bellevue'ye bağlanır. Meydana Zürih'in önemli planlamacısı Arnold Bürkli'nin adı verilmiştir. Meydan bulunduğu konum nedeniyle toplu taşım açısından da önemli bir düğüm noktasıdır.

Meydanın önemli bir kısmı açık alan olarak planlanmıştır. Bu bölüm İsviçre Merkez Bankası binasının önünde bulunur ve çok sayıda ağaç ekilmiştir. Meydanda bulunan Musikpavillon'un çevresinde sık sık kültürel etkinlikler yapılır. Aynı zamanda he hafta birkaç kez pazar alanı olarak da kullanılır.

Meydan 1882-1887 arasında Bürkli tarafından Zürih sahili boyunca planlanan Quaianlagen'in bir parçası olarak yapıldı. Alana 1908'de Bürkli'nin adı verildi.

Meydanda bulunan Musikpavillon 1908 yılında Robert Maillart tarafından yapıldı.[1] Meydandaki bir diğer anıt ise yine şehir mühendisi Arnold Geiser(1844-1909) anısına yapılmıştır. Proje için açılan yarışmayı Geiser'in de yakın arkadaşı olan Johann Regel kazanmış ve Geiserbrunnen 1911'de kullanıma açılmıştır.[2]

Resim galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.bürkliplatz.ch/pavillon/index.html
  2. ^ Geiserbrunnen 6 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Stadt Zürich resmi sayfası