Bülbüllü, Piraziz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
03.18, 11 Aralık 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17923092 numaralı sürüm (→‎Nüfus: yıl bağlantısı kaldırldı AWB ile)
Bülbüllü
Harita
Giresun
Giresun
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlGiresun
İlçePiraziz
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam235
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0454
Posta kodu28340
Resmî site
[1]

Bülbüllü, Giresun ilinin Piraziz ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köy 1934 yılına kadar Piraziz köyüne bağlı iken bu köyden ayrılarak ayrı bir köy olmuştur.

Halen Bülbüllü köyü diye adlandırılan köy Piraziz köyüne bağlı iken de Bülbüllü diye adlandırılmaktaymış.Bu ismin tarihinin çok eski olduğu,Fatih'in Trabzon seferi sıralarında bölgeyi hakimiyeti altında bulunduran Şeyh İdris'in Bülbül dede isminde bir yardimcısı olduğu ve bu zat öldüğünde mezarının halen köy içinde olması o tarihlerde bu mezarı ziyaret edenler onu bir yatır olarak kabul ettiklerinden çevre köylerden Bülbül dedeye,Bülbüllüye gidiyorum şeklinde gelişerek köy adını BÜLBÜLLÜ olarak almıştır.

Okulun bulunduğu mahalleye ise Meydonos denilmektedir,Bu ismin nereden geldiği kesin olarak bilinmediği gibi bir zamanlar yörede rumların oturması nedeniyle bu ismin rumlardan kaldığı sanılmaktadır,Köyün mazisinin potnuslulara kadar uzandığı söylenmektedir,Halen köyün batı yakasında işlenmiş çeşitli şekiller verilmiş mağaralar yapılmış taşlara rastlanmaktadır, potnuslulardan sonra ise bölgeye rumlar yerleşmiştir,Araştırmalara göre rumlar nedense çok kısa süre kalmış olup daha sonra ayrılarak başka yörelere yerleşmişlerdir,Köyden ayrılma nedeni olarak köye ilk gelip yerleşen kabilelerle aralarındaki geçimsizlik veya alım satım yolu ile ayrıldıkları sanılmaktadır.

Kültür

Yöresel Yemekleri:Pancar çorbası, Pancar Diblesi, Fasulye Turşusu, Galdirik Turşusu, Merulcan Mıhlaması, Sakarca Mıhlaması, Taflan Turşusu, Kiraz Turşusu, Mısır Ekmeği, Fırında kurutulmuş mısırdan Yağlaş, Mendek Çorbası, Mantar Turşusu, Hamsi Buğlaması, Hamsi Böreği, Isırgan Yağlaşı, Oğuz Böreği,Su Böreği, Baklava, Un Helvası, Pancar yemeği, Fasulye Kızartması, Fasulye Kavurması, Fasulye Diblesi, Pancar Sarması ve çok çeşitli Giresun'a özgü yöresel yemekler yapılmaktadır.

Coğrafya

Giresun iline 21 km, Piraziz ilçesine 7 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 235
1997 291

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal