Azerbaycan'da konuşulan diller
Azerbaycan dilleri dört dil ailesinde sınıflandırılmaktadır: Hint-Avrupa, Altay, Güney Kafkas, Nahçı-Dağıstan. Azerbaycan'da en yaygın dil Azerbaycan dilidir. 2009 itibarıyla toplam nüfusun %98,6'sı bu dilde konuşmaktadır.[1] Rusça ve İngilizce en çok konuşulan yabancı dillerdir. Buna ek olarak, az sayıda Talışça, Avarca, Lezgice, Sahursa, Tatça, Kürtçe, Gürcüce, Udince konuşulmaktadır. Dağ Yahudileri, Dağ Yahudileri dilini kullansalar da göç ve modernleşme nedeniyle son zamanlarda bu dil unutulmaya yüz tutmuştur.
Diller
[değiştir | kaynağı değiştir]Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası'na göre resmi dil Azerbaycan dili'dir. Anayasaya göre devlet, resmi dil ile birlikte diğer dillerin gelişimini de güvence altına almaktadır.[2]
Resmi dil
[değiştir | kaynağı değiştir]Azerbaycan Cumhuriyeti'ndeki resmi dil Azerbaycan dilidir. Eğitim, siyaset, bilimsel, kültürel ve diğer alanlarda iletişim bu dilde sağlanır. Dil yasasına göre Azerbaycan dili devlet tarafından korunmakta ve geliştirilmektedir [3] .
Rusça
[değiştir | kaynağı değiştir]Rusça Azerbaycan'da yaygın bir dildir. Bununla birlikte, günlük hayatta Rus azınlık tarafından kullanılır. Son yıllarda, İngilizce yabancı dil olarak yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.
Ermenice
[değiştir | kaynağı değiştir]Ermenice, Azerbaycan topraklarının işgal altındaki Karabağ bölgelerinde yaşayan Ermeniler tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca, Ermenistan'dan sürülen bazı Azerbaycanlılar, bu dili akıcı olarak konuşabilmelerine rağmen günlük hayatta kullanmamaktadır.[4]
Dağıstan dilleri
[değiştir | kaynağı değiştir]- Avar dili
- Ahvah dili
- Buduk dili
- Qrız dili
- Cek dili
- Lezgi dili
- Rutul dili
- Udin dili
- Khinalugh dili
- Sahur dili
İran dilleri
[değiştir | kaynağı değiştir]Azerbaycan'da UNESCO tarafından risk altında olduğu kabul edilen diller
[değiştir | kaynağı değiştir]- Zayıf derecede tehlike altında - Lezgi, Talış
- Açık derecede tehlike altında - Cuhuri, Rutul, Sahur dilleri
- Ciddi derecedetehlike altında - Buduk, Hınalık, Qrız, Tat, Udin dilleri
- Kritik derecede tehlike altında - yok
- Kayboldu - Kilit dili[5]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ The State Statistical Committee of the Republic of Azerbaijan 6 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: Population by ethnic groups 13 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- ^ "Конституция Азербайджанской Республики". Система Гарант. 2 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020.
- ^ "Закон Азербайджанской республики «О государственном языке в Азербайджанской Республике»". Medialaw.ru. 26 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020.
- ^ "Azərbaycan və Rudiya. Cəmiyyət və dövlət". 25 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020.
- ^ "UNESCO Atlas of the World's Languages in Danger. INTERACTIVE ATLAS". 18 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2017.