Ayvatköy

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ayvatköy
Köy
Geniş orman masiflerinin arka planına karşı Ayvatköy köyü
Звенимир
Bulgaria üzerinde Ayvatköy
Ayvatköy
Ayvatköy
ÜlkeBulgaristan Bulgaristan
İlSilistre
BelediyeAsvatkoy, Bulgaristan
İdare
 • MuhtarTezcan Ömer (HÖH)
Nüfus
 (2021)
 • Toplam392 kişi
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)
Posta kodu
7644
Plaka koduСС

Ayvatköy (BulgarcaЗвенимир,Zvenimir), Bulgaristan kuzeydoğusundaki bir köydür. Silistre ilinin, Asvatköy (Glavinitsa) belediyesinde bulunmaktadır. Akkadınlar Turtukaya Asvatköy

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1913'ten 1940'a kadar Böyü, dahalgar idaresinde kalan köy, daha sonra Güney Dobrogea'yı işgal eden Romanya sınırları içinde kaldı. Craiova Anlaşması ile 1940 yılında kontrol tekrar Bulgaristan'a geçti. 1913-1940 döneminde, Akkadınlar belediyesine bağlıydı.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayvatköy köyü, Silistra il merkezine 64.6 km, Glavinitsa (Asvatköy) şehrine 14.4 km, Dulovo (Akkadınlar) şehrine 28.7 km, Tutrakan

(Turtukaya) şehrine 39.8 km ve Isperih şehrine 18.3 km mesafede yer almaktadır. Köy, başkent Sofya'ya 387 km, Bükreş şehrine 154 km ve Tuna Nehri'nden 29 km mesafededir.

Ayvatköy, tarihi ve coğrafi bölgeler Deliorman ve Güney Dobruca'da bulunmaktadır.

Ayvatköy nüfusu 392 kişi (1 Şubat 2011 NSI).

İklim ılıman kıtasal, çok soğuk kış ve sıcak yaz ile karakterizedir. Bölge geniş bir şekilde kuzey ve kuzeydoğuya açıktır. Kış aylarında, kar yağışına neden olan güçlü soğuk kuzeydoğu rüzgarları eser. Ocak ve Şubat aylarında kar fırtınası sırasında, kuzeydoğu rüzgarları 90–100 km/saat hıza ulaşır. Yaz aylarında sık sık güçlü kuru rüzgarlar meydana gelir ve toprağın erozyonuna neden olur. Yıllık ortalama sıcaklık yaklaşık 10-11 °C'dir. Yaz aylarında sıcaklıklar +40 C'ye kadar çıkarken, kışın -30 C'ye kadar düşer. Bölgedeki kar örtüsü nispeten uzun süre kalır - yılda yaklaşık 60 gün. Yıllık yağış miktarı yaklaşık 550–600 mm'dir. Hakim yükseklik 189–213 m arasındadır.

Topraklar verimli - Çernezyom. Genellikle buğday, mısır ve ayçiçeği yetiştirilir. Köyün yanındaki meyve bahçelerinde mavi erik ve kayısı yetiştirilir.

Köy, geniş ve çok yoğun ormanlarla çevrilidir ve hayvan yaşamı çok zengindir. Kızıl geyik, karaca, yaban domuzu, tilki, yaban kedisi, dağ keçisi ve birçok diğer tür bulunmaktadır.

Din ve Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayvatköy'ün nüfusü 370 kişidir, halkı tamamen Türklerden oluşuyor. Köyde 2 camii vardır.

Etkinlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Her yıl köyün bayramı 1 Mayıs'ta kutlanır. Çevre köylerden kültür figürleri davet edilir (programlar halk oyunları, şarkılar, adetler ve yarışmaları içerir).