Aydaki Adam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aydaki Adam
Man on the Moon
"Aydaki Adam" (Man on the Moon) filminin Türkçe sinema afişi
YönetmenMilos Forman
YapımcıDanny DeVito
Michael Shamberg
Stacey Sher
SenaristScott Alexander
Larry Karaszewski
OyuncularJim Carrey
Danny DeVito
Paul Giamatti
MüzikR.E.M.
Görüntü yönetmeniAnastas N. Michos
KurguAdam Boome
StüdyoUniversal Pictures
DağıtıcıUniversal Pictures
CinsiSinema filmi
TürüBiyografi, komedi, dram
RenkRenkli (DeLuxe)
Yapım yılı1999
Çıkış tarih(ler)i20 Aralık 1999 ABD
25 Şubat 2000 Türkiye
Süre118 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Diğer adlarıAydaki Adam (Türkiye)
Andy Kaufman (ABD)
Man on the Moon (Fransa-İspanya)
L'Homme sur la Lune (Kanada)
Der Mondmann (Almanya)

Aydaki Adam (Özgün adı: Man on the Moon), 1999 ABD yapımı dramatik filmdir. Senaryosunu Scott Alexander ve Larry Karaszewski'nin birlikte yazdıkları filmi Milos Forman yönetmiştir. Önemli rollerinde Jim Carrey, Danny DeVito, Paul Giamatti, Courtney Love, Vincent Schiavelli ve George Shapiro'nun oynadıkları filmin yapımcıları arasında Danny DeVito da vardır. Filmin müziklerini tanınmış rock müziği grubu R.E.M. yapmıştır. 1970'lerin ünlü avangart komedyeni eksantrik Andy Kaufman (d.1949 - ö.1984)'ın gerçek hayat öyküsünü anlatan biyografik bir filmdir. 2000 yılında filmdeki performansından ötürü Jim Carrey'e Altın Küre ödülü verilmiştir. Filmin adı da R.E.M. grubunun Andy Kaufman'ın anısına ithaf ettikleri "Automatic For The People" albümlerinde yer alan 1992 tarihli "Man on the Moon" adlı şarkılarından gelmektedir.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Önceleri gece kulüplerinde tek kişilik komedi gösterileri yapan Andy Kaufman (Jim Carrey) ilk kez Saturday Night Live adlı televizyon şovunda seyirci karşısına çıktığında alışılmadık garip tarzı ile tanınmış menajer George Shapiro (Danny DeVito) 'nun dikkatini çeker.Shapiro'nun yardımı ile kendi şovunu yapmaya başlayan Kaufman komedide bilinen tarzların dışına çıkmakta,aslında seyirciyi güldürmekten çok şoke etmeye çalışmaktadır.En yakınları bile Kaufman'ın nerede rol yapıp nerede gerçeği yaşadığını anlayamazlar.Günümüzde bile tam anlaşılamamış olan bu "nevi şahsına münhasır" sanatçının destekçileri arasında menajeri Shapiro'dan başka dostu ve rol arkadaşı Bob Zmuda (Paul Giamatti) ve kız arkadaşı Lynne Margulies (Courtney Love) vardı.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film hakkında notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Filmin senaryosunu yazan Scott Alexander - Larry Karaszewski ikilisi daha önce de benzer biyografik filmler olan Ed Wood (1994) ve The People vs. Larry Flynt (1996)'e imza atmışlardı. "The People vs. Larry Flynt" in de yönetmeni Milos Forman'dı.
  • Fransa'da yayınlanan "Les Cahiers du cinéma" dergisi bu filmi "2000 yılının en iyi 10 filmi" arasıda 3.cü sırada göstermiştir.[1]
  • Filmde Andy Kaufman 'ı oynayan Jim Carrey gerçek hayatta da onun büyük bir hayranı idi. Çekimler sırasında rolü ile o kadar fazla bütünleşmişti ki sette kendisine kendi ismi ile hitap edilmesini bile yasakladı.Çekimler bittikten sonra da uzun bir süre rolünün etkisinden kurtulamadı.
  • Filmde de belirtildiği gibi Kaufman Saturday Night Live adlı televizyon şovuna çıktıktan sonra ünlü olmuştu.Bu şova çıktıktan sonra ünlü olanlar arasında Billy Cyrstal, Steve Martin,Eddie Murphy, Bill Murray, Dan Aykroyd, Mike Myers ve John Candy gibi sanatçılar sayılabilir.
  • Andy Kaufman televizyonda 1978-1983 yılları arasında 5 sezon boyunca gösterilen 115 bölümlük "Taxi" adlı sitcom dizisinin 114 bölümünde "Latka Gravas" rolünde oynamıştı.Dizi Türkiye'de de televizyonda gösterilmişti.Dizinin baş oyuncuları arasında Danny DeVito da vardı,ancak "Aydaki Adam" filminde DeVito "George Shapiro" rolünde oynadığı için "Taxi" dizisiyle ilgili bölümlerde gözükmemiştir.
  • Kevin Spacey, Edward Norton, John Cusack ve Hank Azaria, Andy Kaufman rolü için seçmelere katıldı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2008. 
  2. ^ "Jim Carrey to play Andy Kaufman in 'Man on the Moon'".

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]