Avustralya-Kazakistan ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Avustralya-Kazakistan ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Australia ve Kazakhstan

Avustralya

Kazakistan

Avustralya-Kazakistan ilişkileri, Avustralya ve Kazakistan arasındaki ikili ilişkiler. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 22 Haziran 1992'de kurulmuştur. Avustralya, Rusya'nın başkenti Moskova'daki büyükelçiliği aracılığıyla Kazakistan'a diplomatik temsilcisini takdim etmiştir. Kazakistan da Singapur'daki büyükelçiliği aracılığıyla Avustralya'ya diplomatik temsilcisini takdim etmiş ve Sidney şehrinde başkonsolosluğunu açmıştır.[1]

Siyasi ilişkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya, 1991 yılında Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan Yeni Zelanda'dan sonra ikinci Okyanusya ülkesidir. Kazakistan'daki Avustralya büyükelçiliği 1995 yılında Almatı'da açılmasına rağmen, bütçe kısıtlamaları nedeniyle1999'da kapanmak zorunda kalmıştır. 2015 yılında Kazakistan Sidney'de bir başkonsolosluk açmıştır.

Avustralya ve Kazakistan arasında bir dizi üst düzey ziyaret gerçekleşmiştir. Eski Kazakistan Başbakanı Sergey Tereshchenko 1993 yılında Avustralya'yı ziyaret etmiştir. Avustralya Genel Valisi Bill Hayden 1994'te Kazakistan'ı ziyaret etmiştir. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ise 1996'da Avustralya'ya ziyarette bulunmuştur.

2010 yılında Avustralya Dışişleri Bakanı Kevin Rudd, Kazakistan'ın örgüte başkanlık ettiği Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı zirvesine katılmak üzere Astana'a gelmiştir. Dışişleri Bakanı Rudd Haziran 2011'de, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Astana'da yaptığı toplantıya katılmak üzere tekrar Kazakistan'a gelmiştir.[2]

Ekonomik ilişkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazakistan, Avustralya'nın Orta Asya'daki lider ticaret ortağıdır. Her iki ülke, ekonomik ve ticari işbirliğine ilişkin bir anlaşma imzalamış ve bu anlaşma 2 Haziran 2004 tarihinde onaylanmıştır. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler ihmal edilebilecek düzeydedir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Foreign embassies and consulates in Australia". Department of Foreign Affairs and Trade. 12 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2020. 
  2. ^ "Australia-Kazakhstan Relations". Avstraliyanın Moskvadakı səfirliyi. 6 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2020. 
  3. ^ "Kazakhstan country brief". Department of Foreign Affairs and Trade (İngilizce). 14 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]