Atsız Mecmua

Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.36, 9 Ocak 2017 tarihinde Bjelica (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18027958 numaralı sürüm (Düzen.)
Atsız Mecmua
KategorilerPolitika ve kültür
SıklıkAylık
İlk sayı15 Mayıs 1931
Son sayı25 Eylül 1932
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe

Atsız Mecmua, adını Nihal Atsız'dan alan ve 1931 yılında yayın hayatına başlayan dergi. Aralıksız olarak 17 sayı çıkmıştır. Dergide edebiyat, tarih, milliyetçilik, Türk halk edebiyatı, sosyal konular ve çeşitli fikirler üzerine yazılar yayınlanmıştır. Derginin ana ekseni Komünizm karşıtı yazılar ile Ülkücülük ve Turancılık düşüncesidir. Yazı kadrosunda Mehmet Fuad Köprülü ve Zeki Velidi Togan gibi isimlerinde de olduğu bu dergi, 25 Eylül 1932 tarihinde kapatılmıştır.

Hakkında

Derginin ilk sayısı 15 Mayıs 1931 tarihinde çıkarken amacı ise ilk sayıdaki "Bir Kuş Bakışı" başlıklı yazıda açıklanmıştır. Bu yazıda I. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele sonrasındaki toplum hayatı üzerine durulmuş ve derginin halkın içine gireceğini, halktan yana eserler vereceğini, köylüyü ve köyleri kurtarmaya ve yükseltemeye çalışacak gençlerin dergisi olduğu vurgulanmıştır. Bu yazı derginin 17 sayılık yaşamının fikri konusu olmuştur. Dergide en fazla Sabahattin Ali ve Nihal Atsız'ın şiirleri yayınlanmıştır. Şiirleri yayınlanan diğer isimler ise Fevziye Abdullah ve Nihad Sâmi Banarlı'dır.

Hikaye alanında ise sadece Sabahattin Ali ve Nihal Atsız'ın eserleri yayınlanmıştır. Öğrencilik yıllarında arkadaş olan bu iki ismin araları sonradan açılmış ve mahkemelik olmuşlardır. Sabahattin Ali'nin İçimizdeki Şeytan adlı romanının: Zeki Velidi Togan, Nihal Atsız ve diğer Türk milliyetçilerine yönelik olduğu iddia edilmektedir.

Derginin edebi yönünde öne çıkan diğer isimler ise Zeki Velidi Togan, Abdulkadir İnan Kösemihalzade Mahmut Ragıp, Nihad Sâmi Banarlı ve Mehmet Şakir Ülkütaşır'dır. Bu isimlerden bazıları halk ve bektaşi şiirleri üzerine yaptıkları incelemeleri dergide yayımlamıştır. Mahmut Ragıp'ın incelemeleri ise Türk musikisi üzerine olmuştur.[1][2][3]

Kaynakça

  1. ^ "Erken Dönem Cumhuriyet Türkiye'sinde ulus inşa süreci ve Atsız Mecmua örneğ". (2014 tarihli ve 361808 nolu tez.). 29 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Bilinmeyen parametre |= görmezden gelindi (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "Atsız Mecmua ve "Neslimizin Âmentüsü"". Yeniçağ. 20 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "Nihal Atsız'ın tarih algısı ve Türk Tarihi Hakkındaki Görüşleri" (PDF). 23 Aralık 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)