Ruh Adam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ruh Adam
YazarHüseyin Nihal Atsız
Kapak sanatçısı
GNG Tanıtım
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe
KonuSelim Pusat'ın başından geçenler anlatılmaktadır.
TürRoman
Yayım1972
YayımcıÖtüken Neşriyat
Sayfa308
ISBN978-975-437-802-3

Ruh Adam, Nihal Atsız'ın romanlarındandır. Atsız'ın diğer romanlarının aksine sembolizmi çokça benimsediği bir yapıtıdır. Eski Türkçe bir yapıtın anlatımıyla başlayan roman, Cumhuriyet'in kurulduğu yıllardaki bir subayın öyküsüdür. Romanın kahramanı Selim Pusat, çıkarıldığı mahkemede bağlılık yeminini daha önce padişaha yapan ve şimdi Cumhuriyet'e bağlanan subayların nasıl olup da Osmanlı'yı bu kadar çabuk terk edebildiğine hayret eder.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Roman, evli olduğu halde başka bir kadına aşık olan Yüzbaşı Burkay'ın çektiği acıları anlatarak başlar. Romanın kahramanı, Yüzbaşı Selim Pusat'tır. Selim Pusat, arkadaşı Şeref ile birlikte kralcı olduğunu gizlemez. Bu yüzden arkadaşı Şeref ile birlikte harbiyeden son sınıfta çıkarılırlar. Davalar süresince suçsuz oldukları anlaşılsa bile rütbeleri söktürülmüştür. Selim Pusat ve arkadaşı ikişer yıl hapis cezasına çarptırılır. Selim Pusat'ın eşi Ayşe Pusat ise, bu olaylar sonrası bakanlık emrine alınır. Selim Pusat ve ailesi bu yıllarda çok yokluk çeker. İki yıllık hapis cezasını bittiğinde yakın arkadaşı Şeref, intihar eder. Yıllar geçer ve Ayşe Pusat görevine iade edilir. Girdiği bir sınıfta, eski öğrencileri olan Aydolu ve Nurkan'ın yanı sıra Güntülü adında bir kızla tanışır, terbiye, çalışkanlık ve kültürlü olmalarıyla Ayşe Pusat'ın dikkatini çekerler.

Hayatını askerliğe adamış Selim Pusat, bir gece garip sesler duymaya başlar ve iki kişi ile tanışır. Birincisi, Leyla Mutlaktır, diğeri ise Yektir. Leyla Mutlak, kendisini Osmanlı tahtının varisi olarak tanıtır. Selim Pusat, Leyla Mutlak'ı gece vakti olduğu için eve bırakır fakat bu onu son görüşü olmayacaktır. Selim Pusat, eşi Ayşe Pusat vasıtası ile Aydolu, Nurkan ve Güntülü ile tanışır. Günler geçtikçe Güntülü'ye karşı bir zaafı oluşur. Bir gariplik vardır, bir unutkanlığın ızdırabını yaşamaktadır. Arkadaşı Şeref, bir gün Selim Pusat ile konuşur ve bu ızdırabın sebebini anlatır. Kitaba göre; Selim Pusat, Tanrıkut Mete'nin ordusunda bir subaydır. Mete, kendisine sevgilisini oklamasını emreder fakat Selim Pusat bunu yapamaz. Oklanmayan sevgili ise Güntülü'dür. Bu olaylar sonrası Selim Pusatta gariplikler başlar. Bir gece, rüyasında mahkemeye çıkarılır. Kendisine şahit olacak kimse yoktur. Kendisi ile kaderi benzeyen Yüzbaşı Kubudak ile savaşmasına karar verilir. Vuruşmanın galibi Kubudak olur. Selim Pusat, duvarda bulunan gençlik resminden inerek yok olur. Ayşe Pusat'a bir not ile veda eder.[1]

Benzetmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Atsız'ın hayatını bilenler, romanda hayatından esintiler de bulacaklardır. Bunu yanında Selim Pusat bir anti kahramandır. Sembolik olarak, büyük ülküler dururken boş heveslere meyleden Türk gençliğini temsil eder.[kaynak belirtilmeli]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ruh Adam Romanı Üzerine Bir Tahlil Denemesi". www.nihal-atsiz.com. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]