Atinalı Apollodoros

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bibliotheca'nın ilk sayfası.

Atinalı Apollodoros (Apollodorus) MÖ 180 - MÖ 120 arasında yaşamış bir Yunan bilgini, tarihçisi ve dil bilgisi uzmanı idi. Babası Asklepiades'tir. Çağdaşı Dionysius Thrax ile birlikte, Babilli Diogenes, Stoacı Panaetius ve Semadirekli dil bilimci Aristarkus'un öğrencisiydi. Büyük olasılıkla MÖ 146 civarında Bergama'ya gitmek için İskenderiye'den ayrıldı (belki kaçtı) ve sonunda Atina'ya yerleşti.

Edebi çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Chronicle (Χρονικά, Chronika ya da Khronicle), MÖ 12. yüzyılda Truva'nın düşüşünden, yaklaşık MÖ 143'e kadar (daha sonra MÖ 109'a kadar uzatılmış olmasına rağmen) ve Kyrene'li Eratosthenes'in önceki çalışmalarına dayanan bir Yunan tarihi çalışmasıdır. Tarihleri Atina arkonlarına (Atinalı yargıç) yapılan atıflarla hesaplanmıştır. Arkonların çoğu yalnızca bir yıl görevde kaldığından, bilim adamları Apollodoros'un bahsettiği yılları saptayabildiler. Chronicle şiiri, trimeter ölçüsü ile yazılmıştır ve MÖ 2. yüzyıl Bergama kralı Attalus II Philadelphus'a adanmıştır.
  • Tanrılar Üzerine (Περὶ θεῶν, Peri theon, nesir, 24 kitapta), kayıptır ama günümüze ulaşan alıntılar yoluyla tanrıların isimlerinin ve sıfatlarının etimolojilerini[1] içerdiği bilinmektedir, Romalı Epikürcü Philodemus tarafından alıntılanmıştır; dahası bazı bölümleri Oxyrhynchus papirüsü'nde yer almaktadır.
  • Homeros'un Gemiler Kataloğu hakkında, yine Cyrene'li Eratosthenes ve Scepsis'li Demetrius'a dayanan, Homeros coğrafyasını ve yüzyıllar boyunca nasıl değiştiğini konu alan on iki kitaplık bir deneme yazmıştır. Strabon, kendi Geographica'sının 8'den 10'a kadar olan kitapları için bu denemeden büyük ölçüde yararlanmıştır.
  • Diğer olası eserler arasında erken bir etimoloji (muhtemelen İskenderiyeli bir yazar yazmıştır) ve Kos Adası'ndan Epicharmus ve Sophron şairlerinin analizleri sayılabilir.
  • Apollodoros, günümüze ulaşmamış çok sayıda başka eleştirel ve gramer yazıları üretmiştir.
  • Bir bilgin olarak saygınlığı, çeşitli taklitlere, sahtekarlıklara ve yanlış atıflara yol açtı. Bibliotheka veya Kütüphane olarak adlandırılan Yunan mitolojisinin ansiklopedisi geleneksel olarak ona atfedilmiştir, ancak onun olamaz; Cicero, kendi çağdaşı olan Annalist Castor'dan Bibliotheka'nın sahibi olarak bahsetmiştir.[2] Aksine, Bibliotheka'nın yazarı bugünlerde Pseudo-Apollodoros olarak belirlenmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dignified as "philological inquiries" by Fritz Graf, Greek Mythology: an introduction 1996:276.
  2. ^ Perseus Encyclopedia
  • Hornblower, Simon (1996). "Apollodorus (6) of Athens". The Oxford Classical Dictionary. Oxford: Oxford University Press. s. 124. 
  • Smith, W. (1861). "Dictionary of Greek and Roman biography and mythology, ed. By W. Smith". Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 1. Londra: Walton & Maberly. s. 234. 
  • Bravo, Benedetto. La Chronique d'Apollodore et le Pseudo-Skymnos: érudition antiquaire et littérature géographique dans la seconde moitié du IIe siècle av. J.-C. (Leuven: Peeters, 2009) (Studia Hellenistica, 46).
  • Μανόλης Παπαθωμόπουλος, ed. Απολλόδωρου Βιβλιοθήκη / Apollodori Bibliotheca, Richardum Wagnerum recognita sonrası. Εισαγωγή - Κείμενο - Πίνακες (Αθήνα: Εκδοσεις Αλήθεια, 2010) (Λόγος Ελληνικός, 4).