Askerî öğrenci

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Askeri öğrenci sayfasından yönlendirildi)

Askeri öğrenci, herhangi bir askeri kuvvet veya orduya subay veya astsubay personel olarak girmenin ön koşulu olan askeri üniversite veya okullarda eğitim gören asker öğrencileri[1] ifade eder. Günümüzde gelişmiş ülkelerin askeri organizasyonunun tamamı tarafından personel asker olmanın ön koşulu olarak kabul edilmiştir.

Ülkelere göre askeri öğrencilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçmişten günümüze Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, Jandarma Genel Komutanlığı'na ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na subay ve astsubay istihdamında askeri branş ve sınıfa göre Milli Savunma Üniversitesi'ne ve Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'ne bağlı okullardan başarı ile mezun olma şartı vardır. Türkiye'de askeri mülakat ve sınavları başarı ile bitirip askeri okullara kabul edilen subay adayı askeri öğrenciler lisans düşeyinde askeri eğitim veren Kara Harp Okulu, Deniz Harp Okulu, Hava Harp Okulu ve Jandarma ve Sahil Güvenlik Fakültesi'nden başarı ile mezun olduktan sonra kıt'a hizmetine elverişli kabul edilir ve teğmen rütbesi ile görevine başlar. Aynı şekilde astsubay adayı askeri öğrencilerde Kara, Deniz, Hava ve Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu'ndan başarı ile mezun olması durumunda astsubay çavuş rütbesiyle görevine başlar. Subay ve astsubay öğrenciler eğitimleri sırasında okuldaki kıdem ve yıllarını ifade eder şekilde «askeri öğrenci rütbesi» takarlar.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Askeri öğrenci - kelime anlamı". Nedirnedemek.com. 5 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021.