Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi
T.C. İçişleri Bakanlığı Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı
Kuruluş1904 (Temsili)
31 Temmuz 2016 (7 yıl önce) (2016-07-31)
TürAskerî akademi
Eski isim(ler)iJandarma Okullar Komutanlığı (1904-2016)
Eğitim dil(ler)iTürkçe
BağlılıkTürkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı
KonumAnkara, Türkiye
Takma adAkademili
Web sitesijsga.edu.tr
BaşkanTümgeneral Şakir Uslu
DekanProf. Dr. İsmail Hakkı Demircioğlu
Başkan YardımcısıSahil Güvenlik Albay Uğur Aktaş
Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi (JSGA), Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarının subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılamak, ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın yapmak üzere, bünyesinde fakülte, enstitü, astsubay meslek yüksekokulları, eğitim ve araştırma merkezleri ile kurslar bulunan İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir askeri yükseköğretim kurumudur. Akademi, 31 Temmuz 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 25 Temmuz 2016 tarih ve 669 sayılı KHK ile 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu’na eklenen 13/A maddesine göre kurulmuştur. Jandarma Eğitim Komutanlığı ve Jandarma Okullar Komutanlığı'nın lağvedilmesiyle, söz konusu teşkillerin konuşlu bulunduğu Ankara Beytepe Yerleşkesi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nin kullanımına tahsis edilmiştir.

Akademinin bünyesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmek üzere; Eğitim Merkezi, Enstitü, Fakülte, Meslek Yüksekokulları, Araştırma ve Eğitim Merkezleri ile bunlara eğitim-öğretim faaliyetlerinde idari ve hizmet desteği sağlayan birimler bulunmaktadır.

Akademiye bağlı birimler ile Başkanlığın görevleri Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Teşkilat, Görev ve Çalışma Esasları Yönetmeliği’nde belirtilmiş olup, eğitim-öğretim faaliyetlerine Eylül 2016 itibarıyla başlanmıştır.

Vazife[değiştir | kaynağı değiştir]

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’nin vazifesi;

- Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca ihtiyaç duyulan subay ve astsubayları, modern eğitim ve öğretim yöntemlerini kullanarak görev ihtiyaçları doğrultusunda yetiştirmek,
- Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca ihtiyaç duyulan alan ve branşlarda meslek içi kurslar düzenlemek,
- Uzman erbaşlar ile sözleşmeli er ve erbaşların eğitimine yönelik ilke ve standartları belirlemektir.

İdari Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

JSGA Başkanlığı, Başkana bağlı olarak aşağıdaki yönetim kademeleri ve birimlerden oluşur.

  1. Yönetim Kurulu
  2. Senato
  3. Başkan Yardımcıları (Genel Sekreterlik, İdari Birimler, Hizmet Birimleri, Akademik Faaliyetler)
  4. Kurullar
    • Bilimsel Denetleme Kurulu
    • Rehberlik ve Akademik Danışma Kurulu
    • Etik Kurulu
  5. Öğrenci Kıtaları Komutanlığı
  6. Fakülte Dekanlığı
  7. Enstitü Müdürlüğü
  8. Meslek Yüksek Okulu
  9. Araştırma ve Eğitim Merkezleri

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Jandarma Subay Okulu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluş tarihi 1839 tarihli Tanzimat Fermanı’na kadar giden Jandarma teşkilatının personel ihtiyacını karşılamak maksadıyla ilk Jandarma Subay Okulu 1904 yılında Selanik’te kurulmuştur. Bundan sonra sırasıyla;

- 1904-1908 yıllarında Selanik,
- 1910-1922 yıllarında İstanbul,
- 1922 yılında Ankara/Etlik,
- 1922-1924 yıllarında İzmit,
- 1924-1930 yıllarında Konya,
- 1937-1979 yıllarında Ankara/Anıttepe,
- 1979-1997 yıllarında Ankara/Güvercinlik,
- 1997-2016 yıllarında Ankara/Beytepe’de faaliyet göstermiştir.

31 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'na eklenen 13/A maddesi gereği Jandarma Okullar Komutanlığı lağvedilerek Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi kurulmuştur. Bu kapsamda subayların, Subay Eğitim Merkezi (SUEM) ve fakülte bünyesinde yetiştirilmesine yönelik teşkilatlanmaya gidilmiştir.

Sahil Güvenlik Sınıfı Subay Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahil Güvenlik Sınıfı subay adayı öğrenciler, JSGA teşkil edilmeden önceki süreçte, Deniz Harp Okulu’nda 4 yıllık eğitimi müteakip teğmen rütbesiyle mezun edilmiş, daha sonra ise Sahil Güvenlik Okul Komutanlığında “SG Subay Temel Eğitimi” ne iştirak ederek, başarılı olan kursiyerler Sahil Güvenlik Komutanlığında görev yapacakları birliklerine atanıp görevlerine başlamışlardır.

Jandarma Astsubay ve Uzman Jandarma Okulları[değiştir | kaynağı değiştir]

1904 yılında, Jandarma Subay Okulu’nun yanında jandarma astsubaylarını yetiştirmeye yönelik olarak Selanik Jandarma Karakol Komutanları Mektebi açılmıştır. 1908’de İkinci Meşrutiyet’in ilanından sonra görülen lüzum üzerine Jandarma Karakol Komutanları Mektepleri’nin sayısı çoğaltılmıştır.

Milli Mücadele yıllarında kapatılan Jandarma Karakol Komutanları Okulları, Cumhuriyetin ilanından sonra çeşitli illerde bulunan Efrad-ı Cedide Alay Mektepleri içerisinde yeniden faaliyete geçmiştir.

1932 yılında, er kaynağına dayalı jandarma astsubayı yetiştiren okulların tümü kapatılarak Ankara'nın Ulus semtinde bir yıllık öğretime dayalı Jandarma Astsubay Meslek Okulu açılmış, aynı yıl okulun süresi iki yıla çıkarılarak, Okul 1966 yılına kadar Ankara ve İstanbul’da faaliyetlerine devam etmiştir.

Gelişen ve değişen toplumsal koşullara istinaden kolluk hizmetini profesyonelce yürütecek uzman jandarma sınıfını yetiştirmek üzere açılan Uzman Jandarma Çavuş Okulu, 1961-1963 yılları arasında Emirdağ'da faaliyette bulunmuştur. Ancak mezuniyetin sürekliliği sağlanamamıştır.

1966 yılında eğitim süresi üç yıla çıkarılan Jandarma Astsubay Okulu’nun birinci ve ikinci sınıfları 1970 yılına kadar Afyonkarahisar/Emirdağ'da faaliyetine devam etmiştir. 1970 yılında, Jandarma Astsubay Okulu Güvercinlik'teki yeni hizmet binalarında öğretime geçmiştir.

1988 yılında uzman jandarma sınıfının yeniden ihdası üzerine, Ankara Uzman Jandarma Okulu ve Emirdağ Uzman Jandarma Okulu faaliyete geçirilmiştir. 1997 tarihinde Ankara ve Emirdağ Uzman Jandarma Okulları birleştirilerek Ankara/Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığı’na nakledilmiştir.

Şubat 1999 tarihinde Ankara Güvercinlik'te bulunan Jandarma Astsubay Sınıf Okulu da Beytepe'ye taşınmıştır.

3 Mart 2003 tarihinden itibaren Jandarma Okullar Komutanlığı’nda kadın astsubayların da yetiştirilmesine başlanmıştır.

2012 yılında Uzman Jandarma Okulu kapatılmıştır.

31 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'na eklenen 13/A maddesi gereği Jandarma Okullar Komutanlığı lağvedilerek Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi kurulmuştur. Bu kapsamda Astsubayların, Astsubay Eğitim Merkezi (ASEM) ve Meslek Yüksek Okulu (MYO) bünyesinde yetiştirilmesine yönelik teşkilatlanmaya gidilmiştir.

Sahil Güvenlik Sınıfı Astsubay Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahil Güvenlik Sınıfı astsubay adayı öğrenciler, JSGA teşkil edilmeden önceki süreçte, Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu'nda 2 yıllık eğitimi müteakip astsubay çavuş rütbesiyle mezun edilmiş, daha sonra Sahil Güvenlik Okul Komutanlığı'nda 'Sg Astsubay Temel Eğitimi'ne iştirak ederek, başarılı olan kursiyerler Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda görev yapacakları birliklerine atanıp görevlerine başlamışlardır.

Akademik Birimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğitim Merkezi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğitim Merkezi Komutanlığı, en az dört yıl süreli fakülte bitirenlerden subay olmak için eğitime alınacaklar ile fakülte veya yüksekokul bitirenlerden astsubay olmak için eğitime alınacakların ve meslek içi eğitime tabi tutulacak personele yönelik eğitim faaliyetlerini yürütmekten sorumludur. Eğitim Merkezi Komutanlığı; Öğretim Başkanlığı, Subay Eğitim Merkezi Komutanlığı, Astsubay Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Meslek İçi Eğitim Merkezi Komutanlığından oluşur.

Güvenlik Bilimleri Enstitüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Güvenlik Bilimleri Enstitüsü, öncelikle Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’nin öğretim elemanı ihtiyacını karşılamak ve Jandarma ve Sahil Güvenlik personeline lisansüstü eğitim ile bilimsel anlayış ve bakış açısı kazandırmak amacıyla kurulmuştur. Öncelikle Jandarma ve Sahil Güvenlik teşkilatları personeli ile diğer şahıslara ihtiyaç duyulan alanlarda yüksek lisans, doktora, uzmanlık, kurs ve sertifika programı uygular.

Enstitü; Suç Araştırmaları, Güvenlik Yönetimi, Deniz Emniyeti ve Güvenliği, Kamu Yönetimi ile Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Ana Bilim Dalı Başkanlıkları ile ihtiyaca göre açılacak diğer Ana Bilim Dalı Başkanlıklarından oluşur.

Fakülte[değiştir | kaynağı değiştir]

Jandarma ve Sahil Güvenlik Fakültesi; Jandarma ve Sahil Güvenlik teşkilatlarının ihtiyacı olan subayların yetiştirilmesi için lisans düzeyinde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve uygulamalar yapar.

Fakülte, Güvenlik Bilimleri, Hukuk Bilimleri, Sosyal Bilimler, Deniz ve Denizcilik Bilimleri, Beden Eğitimi bölüm başkanlıkları ve ihtiyaç halinde açılmasına karar verilen diğer bölüm başkanlıkları ile biri idari faaliyetlerden, biri öğrenci işlerinden sorumlu iki dekan yardımcılığından oluşur.

Meslek Yüksek Okulu[değiştir | kaynağı değiştir]

31 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kapatılan Işıklar Askeri Hava Lisesi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'ne devredilerek. 18 Aralık 2017 tarihinde Işıklar Askerî Hava Lisesinin ismi "Işıklar Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu" olarak değişti. Meslek Yüksek Okulu (MYO), Jandarma ve Sahil Güvenlik teşkilatlarının görev ve sorumluluklarına uygun olarak, ön lisans düzeyinde bilgi ve beceriye sahip, mezuniyet sonrası meslekî gelişim programlarında belirtilen eğitim ve öğretimi izleyebilecek nitelikte muvazzaf astsubay yetiştirmek ile görevlidir.

MYO; Güvenlik Bilimleri, Hukuk Bilimleri, Sosyal Bilimler, Deniz ve Denizcilik Bilimleri, Beden Eğitimi bölüm başkanlıkları ve ihtiyaç halinde açılmasına karar verilen diğer bölüm başkanlıkları ile Komutan yardımcılıklarından oluşur.

Araştırma ve Eğitim Merkezleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Araştırma ve Eğitim Merkezleri, Jandarma ve Sahil Güvenlik teşkilatlarının ihtiyaç duyduğu alanlarda araştırma, geliştirme ve eğitim yapılması maksadıyla JSGA Senatosu kararıyla kurulur. Kendi alanlarına yönelik olarak bilimsel araştırma ve projeler ile ihtiyaç duyulan eğitim faaliyetlerini yürütür.

Yerleşke[değiştir | kaynağı değiştir]

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi hâlihazırda, Beytepe ve Hirfanlı yerleşkelerinde faaliyet göstermektedir.

Akademi’nin ilerleyen dönemde Beytepe Yerleşkesi, Hirfanlı Yerleşkesi, Sahil Güvenlik Meslek Yüksek Okulu (Antalya) ve Sahil Güvenlik Denizcilik Fakültesi (Tuzla/İstanbul) olmak üzere dört farklı yerde faaliyet göstermesi planlanmaktadır.

Jandarma Müzesi ve Şehitler Anıtı[değiştir | kaynağı değiştir]

Jandarma Müzesi

Jandarma'nın tarihini ve kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmak, bu tarihi süreç içerisinde sahip olduğu silah, araç, gereç ve eşyaları tanıtmak ve tarihi ile ilgili çalışmalara imkân sağlamak maksadıyla, 21 Kasım 2005 tarihinde ziyarete açılan Jandarma Müzesi de Ankara Beytepe yerleşkesi içinde bulunmaktadır. Müze hafta içi mesai saatleri içerisinde (08:00-17:00) ücretsiz olarak ziyarete açıktır.

Yerleşkede ayrıca, Jandarma'nın kurulduğu 1839 yılından günümüze kadar olan dönem içerisinde; vatanın dış ve iç düşmanlara karşı korunması ve kollanması uğrunda canlarını seve seve feda eden; Jandarma Teşkilatı mensubu Subay, Astsubay, Uzman Jandarma, Uzman Erbaş, Er ve Sivil İşçilerin; isim, kimlik ve anılarını sonsuza dek yaşatmak amacıyla oluşturulan Jandarma Şehitler Anıtı mevcuttur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]