Ara guadeloupensis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Küçük Antiller makavı
Jean-Baptiste Du Tertre'nin solda bir ağaç üzerinde üç Guadeloupe amazonunu (8) ve bir Küçük Antil papağanı (7) gösteren 1667 tarihli illüstrasyonu
Korunma durumu

Tükenmiş (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Psittaciformes
Familya: Psittacidae
Alt familya: Psittacinae
Cins: Ara
Tür: A. guadeloupensis
İkili adlandırma
Ara guadeloupensis
(Clark, 1905)
Guadeloupe bölgesindeki konumu
Sinonimler
  • Psittacus tricolor Bechstein, 1811
  • Sittace? lichtensteini Wagler, 1856
  • Ara tricolor haitius Hoppe, 1983
  • Ara cubensis Wetherbee, 1985

Küçük Antiller makavı veya Guadeloupe makavı (Ara guadeloupensis), Guadeloupe'nin Küçük Antiller ada bölgesine endemik olduğu düşünülen, soyu tükenmiş varsayımsal bir Amerika papağanı türüydü. Korunan örneklerin noksanlığına rağmen, Küçük Antiller makavı hakkındaki birçok ayrıntı, birkaç çağdaş anlatımdan bilinmektedir ve kuş, bazı resimlerin konusu olmuştur. Austin Hobart Clark, 1905'te bazı hesaplamalara dayanarak türü tanımladı. Fiziksel kalıntıların bulunmaması ve Güney Amerika anakarasında Amerika papağanının görülme olasılığının düşük olması nedeniyle, bu türün varlığı hakkında şüpheler ortaya çıktı. Marie-Galante adasından bir falanks kemiği, insanların gelişinden önce bölgede yaşayan benzer büyüklükte bir Amerika papağanının varlığını doğruladı ve bu örnek 2015'te Küçük Antiller makavı ile ilişkilendirildi. O yılın ilerleyen günlerinde, Guadeloupe'nin kırmızı papağanı ile anakaradaki kızıl papağanı (A. macao) birbirinden ayıran tarihi kaynaklar tespit edildi.

Çağdaş tanımlamalara göre, Küçük Antiller makavının gövdesi kırmızıydı ve kanatlar kırmızı, mavi ve sarıydı. Kuyruk tüyleri 38 ile 51 cm (15 ve 20 inç) arasındaydı. Kuyruk tüylerinin daha küçük boyutu ve tamamen kırmızı renkten oluşması nedeniyle kızıl papağana benzetildi ve bu nedenle, bu türün yakın bir akrabası olması olasılığı ortaya atıldı. Kuş zehirli manşinel de dahil olmak üzere meyve ile besleniyordu, tek eşliydi, ağaçlarda yuvalanmıştı ve yılda bir veya iki kez iki yumurta bırakıyordu. Erken yazarlar türün Guadeloupe'de yoğun bir nüfusa sahip olduğunu ortaya attılar, ancak tür 1760 civarında nadir hale geldi ve yalnızca ıssız bölgelerde hayatta kaldı. Hastalıklar ve avlanma sonucunda soyunun tükendiği düşünülüyor. Küçük Antiller makavı, Karayip adalarında yaşadığı öne sürülen soyu tükenmiş 13 Amerika papağanı türünden biridir.

Soy tükenmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Du Tertre, makavların hastalığa yatkın olduğunu ve avlanma ile birlikte bir salgınının soylarının tükenmesine neden olmuş olabileceğini yazdı.[1] Papağanlar genellikle belirli bir bölgede, özellikle de adalarda soyları tükenen ilk türler arasındadır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Williams, M. I.; Steadman, D. W. "The historic and prehistoric distribution of parrots (Psittacidae) in the West Indies". Woods, C. A.; Sergile, F.E. (Ed.). Biogeography of the West Indies: Patterns and Perspectives (2.2yıl= 2001 bas.). Boca Raton, Florida: CRC Press. ss. 175-189. ISBN 978-0-8493-2001-9. 
  2. ^ Clark, A. H. (1905). "The Lesser Antillean Macaws". The Auk. 22 (3): 266-273. doi:10.2307/4070159. JSTOR 4070159. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]