Anglosakson mimarisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Earls Barton'daki All Saints Kilisesi'nin kulesindeki ayırt edici Anglosakson pilaster şeritleri

Anglosakson mimarisi, İngiltere'deki mimarlık tarihinde 5. yüzyılın ortalarından 1066'daki Norman Fethi'ne kadar olan bir dönemdi. Britanya'daki Anglosakson laik binaları genellikle basitti ve çatı kaplaması için esas olarak sazlı ahşap kullanılarak inşa edilmişti. Evrensel olarak kabul edilen hiçbir örnek yer üstünde günümüze ulaşamamıştır. Genellikle eski Roma şehirlerine yerleşmeyi tercih etmeyen Anglo-Saksonlar, tarım merkezlerinin yakınında, nehirlerdeki sığ yerlerde veya liman görevi görecek küçük kasabalar inşa ettiler. Her kasabanın merkezinde, merkezi bir ocakla donatılmış bir ana koridor bulunmaktaydı.

Anglosakson kilise mimarisinin birçok kalıntısı var. En az elli kilise, Anglosakson kökenli olup, önemli Anglosakson mimari özelliklerine sahiptir; birçok kişi öyle olduğunu iddia etmektedir, ancak bazı durumlarda Anglosakson kısmı küçük ve çok değişmiştir. Çoğu parçasının daha sonra ilave edildiği veya değiştirildiği binalarda, fetih öncesi ve sonrası 11. yüzyıl çalışmalarını güvenilir bir şekilde ayırt etmek genellikle imkansızdır. Yuvarlak kuleli kilise ve kule nefli kilise, belirgin Anglosakson türleridir. Bir ahşap kilise dışında hayatta kalan tüm kiliseler taş veya tuğladan yapılmıştır ve bazı durumlarda yeniden kullanılmış Roma eserlerinin kanıtlarını göstermektedir.

Anglosakson dini yapılarının mimari karakteri, erken dönem Kelt etkisindeki mimariden farklıdır; Erken Hristiyan bazilikası mimariyi etkiledi; ve daha sonraki Anglosakson döneminde, pilaster şeritleri, boş kemerler, korkuluk direkleri ve üçgen başlı açıklıklarla karakterize edilen bir mimari. Anglosakson krallıklarının son on yıllarında, Westminster Abbey'e 1050'den itibaren yapılan ve halihazırda Norman tarzından etkilenen eklemelerde olduğu gibi, kıtadan daha genel bir Romanesk tarz tanıtıldı. Son yıllarda, mimarlık tarihçileri, belgelenmemiş tüm küçük "Romanesk" özelliklerin Norman Fethi sonrasına ait olduğundan daha az emin olmaya başladılar. Bir zamanlar yaygın olmasına rağmen, Britanya'daki ilk yerleşim döneminden sonraki Anglosakson herhangi bir şey için basit "Sakson" terimini kullanmak birkaç on yıldır yanlış olarak kabul edilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]