Andrew Jackson Grayson

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Andrew Jackson Grayson
Doğum20 Ağustos 1819(1819-08-20)
Ölüm17 Ağustos 1869 (49 yaşında)
Mazatlan, Meksika
Kariyeri
DalıOrnitoloji, Resim

Andrew Jackson Grayson (1819–1869) Amerikalı bir ornitolog ve sanatçıydı.

Grayson , John James Audubon'un Amerika Kuşları'nın bir tamamlayıcısı olarak gördüğü Pasifik Yamacı Kuşları kitabının(1853–1869) yazarıydı.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Grayson, 20 Ağustos 1819'da Louisiana'nın kuzeybatı köşesinde, babasının pamuk tarlasının olduğu Ouachita Nehri üzerinde doğdu. Yerel okulunda öğretmenler yetersiz eğitilmişti, bu yüzden daha sonra babası onu St. Louis, Missouri'deki St. Mary's Koleji'a gönderdi. Orada onu sanat okumaktan caydırdılar.

Batıya hareket[değiştir | kaynağı değiştir]

Babası öldükten sonra, Bay Grayson miras kalan parasını küçük bir mağazaya yatırım yapmak için kullandı. Çoğunlukla görmezden geldiği için, oldukça hızlı bir şekilde iş dışı kaldı. Üniversite yıllarında sınırda yaşayanlarla tanıştıktan sonra, batıya gitmek için doyumsuz bir dürtü geliştirdi. 21 Temmuz 1842'de eşi Frances J. Timmons ile evlendikten sonra Kaliforniya'ya taşınmaya karar verdiler. 1845'te Edward B. Grayson adında bir çocukları oldu ve yolculuğa başlamak için St. Louis'e taşındılar. Nisan 1846'da Grayson, Missouri, Independence'tan bir göçmen grubunu yönetti. Diğer gruplar yol boyunca katıldı. Fort Bridging'de bir dolandırıcı olan LW Hastings, gruplardan birini bir dağ geçidinden kestirme yoldan gitmeye ikna etti. Sonunda Donner Partisi oldular.

Grayson liderliğindeki parti Idaho, Fort Hall'a ulaştı. Orada ve Kaliforniya arasında, Grayson grubunun yarısını kaybetti. 1846'nın sonlarında San Francisco'ya ulaştılar.

Erken Kaliforniya günleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Grayson, San Francisco'ya yerleşir yerleşmez Mariano Guadalupe Vallejo liderliğindeki bir askeri gruba katıldı. Bu süre zarfında albay oldu. Savaştan döndükten sonra, yerleşmek için hiç ara vermedi. Birkaç San Fransisken ticari girişimine yatırım yaptı ve San Joaquin nehri boyunca Grayson kasabasını kurdu. Ancak ticaretle hiç ilgilenmediği için bu girişimlerin çoğu başarısız oldu.

Grayson'ın adını taşıyan takson[değiştir | kaynağı değiştir]

Grayson onuruna iki kuş türü ve birkaç başka takson adı verilmiştir. Bunlar çoğunlukla Revillagigedo Adaları'ndan ve Pasifik Meksika açıklarındaki diğer adalardan geliyor. Çoğu ada faunasında olduğu gibi, birçoğu tehlikede veya nesli tükenmiş durumda:

Diğer:

Araştırma kaynakları[değiştir | kaynağı değiştir]