Anatoli Fomenko

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Anatoly Fomenko
Kendi dilinde adıАнато́лий Тимофе́евич Фоме́нко
Doğum13 Mart 1945 (78 yaşında)
Stalino, Ukrayna, SSCB
VatandaşlıkSovyetler Birliği - Rusya
EğitimMoskova Devlet Üniversitesi Mekanik ve Matematik Fakültesi
Mezun olduğu okul(lar)Moskova Devlet Üniversitesi
Tanınma nedeniNew Chronology, History: Fiction or Science
ÖdüllerState Prize of the Russian Federation, VDNKh bronz madalya, Honorary Academician of VRAL
Resmî sitechronologia.org
Kariyeri
DalıMatematik, Topoloji
Çalıştığı kurumMoskova Devlet Üniversitesi
TezThe decision of the multidimensional Plateau problems on Riemannian manifolds (1972)
Doktora
danışmanı
Petr Konstantinovich Rashevskii, Valentin Vitalievich Rumyantsev[1]
Doktora öğrencileriAlexander Olegovich Ivanov, Alexander Sergeevich Vorontsov, Alexander Vladimirovich Belyaev, Alexei V. Bolsinov, Alexey Alexandrovich Borisenko, Alexey Vladislavovich Tyrin, Andrey Alexandrovich Oshemkov, Andrey Ivanovich Pluzhnikov, Andrey Vladimirovich Brailov, Andrey Yurievich Moskvin, Boris Kruglikov, Elena Nikolaevna Selivanova, Elena Valerievna Anoshkina, GhorbanAli HaghighatDoost, Hong Van Le, Inga Vyacheslavovna Ptitsyna, Irina Sergeevna Novikova, Khossein Khorshidi, Konstantin M. Zuev, Krystyna Shvaya, Lada Stanislavovna Polyakova, Maria Mikhailovna Derkach, Nathalia Valentinovna Korovina, Ngok Tieyen Le, Olga Evgenievna Orel, Pavel Valerievich Morozov, Petar Topalov, Sergei Semenovich Anisov, Syed Akhmed Kamil El Mahi, Trong Thi Dao, Varerii Vladimirovich Trofimov, Vassily Olegovich Manturov, Vladimir S. Matveev, Vyacheslav Vladimirovich Kalashnikov, Yury Andreevich Brailov
Anatoli Timofeyeviç Fomenko'nun baba tarafından soyağacı.

Anatoli Timofeyeviç Fomenko, (RusçaАнато́лий Тимофе́евич Фоме́нко) (d. 13 Mart 1945, Stalino), bir Sovyet ve Rus matematikçi, Moskova Devlet Üniversitesi'nde profesör, iyi bir topolog olarak bilinir ve Rusya Bilimler Akademisi üyesidir. Rus-Sovyet yazar ve mason Nikolai Alexandrovich Morozov'un eserlerine dayanan Yeni Kronoloji (New Chronology) olarak bilinen bir teorinin yazarıdır.[2] Aynı zamanda Rusya Doğa Bilimleri Akademisi (1991) üyesidir. 1996 yılında matematik dalında Rusya'nın devlet ödülünü almıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Fomenko, bir endüstri mühendisi olan Timothy Grigorievich Fomenko (RusçaТимофей Григорьевич Фоме́нко) ile bir filolog ve Rus dili ve edebiyatı öğretmeni Valentina Polikarpovna (RusçaВалентина Поликарповна Маркова)'nın oğludur. Ailesi daha sonra 1983 ve 1996 yıllarında tarih üzerine çalışmalarının ortak yazarlığını yapacaktı. Donetsk'te doğdu, burası daha sonra Stalino olarak adlandırıldı, Magadan'da büyüdü ve eğitim gördü. 1959'da ailesi Doğu Ukrayna'ya döndü ve Fomenko'nun 1 No'lu Ortaokula gittiği Luhansk şehrine yerleşti. 26. Ortaokulda, Fomenko matematikle ilgili birçok yarışmaya katıldı ve bunun sonucunda birkaç madalya kazandı. Yine 1959'da "Pionyerskaya pravda" dergisi, bilinen ilk bilimkurgu öyküsü olan "Samanyolu'nun Gizemi (The Mystery of the Milky Way)" adlı eseri yayınladı.

Fomenko, 1967 yılında Moskova Devlet Üniversitesi Mekanik ve Matematik Fakültesi'nden mezun oldu ve 1969'da söz konusu fakültede diferansiyel geometri bölümünde çalışmaya başladı. 1970'te "Riemann homojen uzaylarında ani olmayan döngüleri gerçekleştiren tamamen jeodezik manifoldların sınıflandırılması (Classification of totally geodesic manifolds realizing nontrivial cycles in Riemannian homogeneous spaces)" tezini savundu ve 1972'de "Riemann manifoldları üzerinde çok boyutlu Plato problemlerinin çözümü (The decision of the multidimensional Plateau problems on Riemannian manifolds)" adlı doktora tezini savundu. Aralık 1981'de yüksek geometri ve topoloji bölümünde profesör oldu ve 1992'de diferansiyel geometri bölümünün başkanı oldu.

Fomenko, birkaç Rusça matematik dergisinin editörü olarak hizmet vermiş ve kendi alanındaki tezleri denetleyen birçok konseyin üyesidir. 1996 yılında matematikte mükemmellik için Rusya Federasyonu Devlet Ödülü'nü kazandı.

Matematik çalışmaları ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Fomenko, Rusya Bilimler Akademisi'nin (1994), Uluslararası Yüksek Öğrenim Bilimler Akademisi'nin (1993) ve Rusya Teknolojik Bilimler Akademisi'nin (2009) tam üyesidir, ayrıca fizik ve matematik doktorudur (1972), profesör (1980) ve Moskova Devlet Üniversitesi Matematik ve Mekanik Fakültesi Diferansiyel Geometri ve Uygulamalar Bölüm Başkanıdır (1992). Fomenko, integrallenebilir bir Hamilton sisteminin topolojik değişmezleri teorisinin yazarıdır. Matematik üzerine 180 bilimsel yayının, 26 monografın ve ders kitabının yazarı, geometri ve topoloji, varyasyonel analiz, simplektik topoloji, Hamilton geometrisi ve mekaniği ve hesaplamalı geometri uzmanıdır. Fomenko aynı zamanda yeni ampirik-istatistiksel yöntemlerin geliştirilmesi ve bunların tarihi vakayinamelerin analizi ile antik çağ ve Orta Çağ kronolojisine uygulanması üzerine bir dizi kitabın yazarıdır.

Fomenko, orijinal matematik alanlarında kapsamlı yazıların yazarıdır ve ayrıca topolojik nesnelerden ve yapılardan esinlenen orijinal çizimleriyle tanınır.

Fomenko, tarihsel kronolojiyi manipüle eden bir kavramın yazarlarından biridir. Yeni Kronoloji olarak bilinir. Fomenko, birçok tarihi olayın, meydana geldikleri varsayılan tarihlerle matematiksel olarak uyuşmadığını keşfettiğini iddia ediyor. Bundan yola çıkarak tüm antik tarihin (Yunanistan, Roma ve Mısır tarihi dahil) sadece Orta Çağ'da meydana gelen olayların bir yansıması olduğunu ve tüm Çin ve Arap tarihinin 17. ve 18. yüzyıl Cizvitlerinin uydurması olduğunu iddia eder.

Ayrıca İsa'nın 12. yüzyılda yaşadığını ve Yeşu Tepesi'nde çarmıha gerildiğini; Truva Savaşı ve Haçlı Seferlerinin aynı tarihsel olay olduğunu ve Cengiz Han ve Moğolların aslında Rus oldukları, şu anda Amerikan Batı ve Orta Batı'sını oluşturan 13 koloninin batısındaki toprakların, 1775'te dağılmadan önce "Sibirya-Amerikan İmparatorluğu"nun uzak doğu kısmı olduğu ve diğer birçok, en hafif tabirle geleneksel tarih yazımıyla çelişen, teoriler iddia ediyor. Kitapları arasında Anlatı Materyalinin Ampiriko-istatistiksel Analizi ve Uygulamaları (Empirico-statistical Analysis of Narrative Material) ve Tarih: Kurgu mu Bilim mi? (Its Applications and History: Fiction or Science) yer almaktadır.

Çoğu Rus bilim adamı ve dünya çapındaki tarihçi, Fomenko'nun tarihi eserlerinin ya sahte bilimsel ya da bilim karşıtı olduğunu düşünüyor.[3][4][5]

Sanatsal çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Fomenko, çalışmaları çoğu zaman topoloji ile ilgili olan matematikten nesneleri tasvir eden başarılı bir ressam ve illüstratördür.[6]

Yayınları[değiştir | kaynağı değiştir]

Matematiksel[değiştir | kaynağı değiştir]

  • A.V.Bolsinov and A.T. Fomenko : Integrable Hamiltonian Systems: Geometry, Topology, Classification (Hardcover) 8 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 0-415-29805-9
  • B. A. Dubrovin, S. P. Novikov, A.T. Fomenko Modern Geometry. Methods and Applications. Springer-Verlag, GTM 93, Part 1, 1984;[7] GTM 104, Part 2, 1985.[8] Part 3, 1990, GTM 124.
  • A.T. Fomenko, V. V. Trofimov Integrable Systems on Lie Algebras and Symmetric Spaces. Gordon and Breach, 1987.
  • A.T. Fomenko Differential Geometry and Topology Plenum Publishing Corporation. 1987. USA, Consultants Bureau, New York and London.[9]
  • A.T. Fomenko Integrability and Nonintegrability in Geometry and Mechanics. Kluwer Academic Publishers, The Netherlands, 1988.
  • A.T. Fomenko Tensor and Vector Analysis: Geometry, Mechanics and Physics. – Taylor and Francis, 1988.
  • A.T. Fomenko Symplectic Geometry. Methods and Applications. Gordon and Breach, 1988. Second edition 1995.
  • A.T. Fomenko, S. P. Novikov The basic elements of differential geometry and topology. Kluwer Acad. Publishers, The Netherlands, 1990.
  • Mathematical Impressions, by A. T. Fomenko and Richard Lipkin, American Mathematical Society, 1990, 184 pp. 0-8218-0162-7
  • A.T. Fomenko The Plateau Problem (vols. 1, 2). Gordon and Breach, 1990. (Studies in the Development of Modern Mathematics.)
  • A.T. Fomenko Variational Principles of Topology. Multidimensional Minimal Surface Theory. Kluwer Academic Publishers, The Netherlands, 1990.[10]
  • A.T. Fomenko Topological variational problems. – Gordon and Breach, 1991.
  • A.T. Fomenko, Dao Chong Thi Minimal surfaces and Plateau problem. USA, American Mathematical Society, 1991.
  • A.T. Fomenko, A.A.Tuzhilin Geometry of Minimal Surfaces in Three-Dimensional Space. USA, American Mathematical Society. In: Translation of Mathematical Monographs. vol.93, 1991.
  • A.T. Fomenko Topological Classification of Integrable Systems. Advances in Soviet Mathematics, vol. 6. USA, American Mathematical Society, 1991.
  • A.T. Fomenko Visual geometry and topology. Springer-Verlag, 1994.[11]
  • A.T. Fomenko, S.V.Matveev Algorithmic and Computer Methods for Three-Manifolds. Kluwer Academic Publishers, The Netherlands, 1997.
  • A.T. Fomenko, T.L. Kunii Topological Modeling for Visualization. – Springer-Verlag, 1997.
  • A.T. Fomenko, A. V. Bolsinov Integrable Hamiltonian Systems: Geometry, Topology, Classification. Taylor and Francis, 2003.

Sözde-tarihsel[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Fomenko A.T. «Some new empirico–statistical methods of dating and the analysis of present global chronology»,— London: The British Library, Department of printed books. Cup. 918/87, 1981.
  • A.T. Fomenko, V. V Kalashnikov., G. V. Nosovsky Geometrical and Statistical Methods of Analysis of Star Configurations. Dating Ptolemy's Almagest. – CRC-Press, USA, 1993.
  • A.T. Fomenko Empirico-Statistical Analysis of Narrative Material and its Applications to Historical Dating 14 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Vol.1: The Development of the Statistical Tools. Vol.2: The Analysis of Ancient and Medieval Records. – Kluwer Academic Publishers. The Netherlands, 1994.
  • A.T. Fomenko New Methods of Statistical Analysis of Historical Texts. Applications to Chronology. Antiquity in the Middle Ages. Greek and Bible History. Vols.1, 2, 3. – Edwin Mellen Press. USA. Lewiston. Queenston. Lampeter, 1999.
  • Fomenko A.T. «Antiquity in the Middle Ages. Greek and Bible History»,— USA, Lewiston, Queenston, Lampeter: The Edwin Mellen Press, (Scholarly Monographs in the Russian Language), 1999.
  • A.T. Fomenko et al.: History: Fiction or Science? Chronology 1 25 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Introducing the problem. A criticism of the Scaligerian chronology. Dating methods as offered by mathematical statistics. Eclipses and zodiacs. 2-913621-07-4
  • A.T. Fomenko et al.: History: Fiction or Science? Chronology 2 12 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The dynastic parallelism method. Rome. Troy. Greece. The Bible. Chronological shifts. 2-913621-06-6
  • A.T. Fomenko et al.: History: Fiction or Science? Chronology 3 11 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Astronomical methods as applied to chronology. Ptolemy’s Almagest. Tycho Brahe. Copernicus. The Egyptian zodiacs. 2-913621-08-2
  • Nosovsky G.V., Fomenko А.Т. «Russia. Britain. Byzantium. Rome. History: Fiction or Science? Chronology vol. IV»,— Paris, London, New York: Mithec, Delamere Resources LLC, 2008, 727 pp.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mathematics Genealogy Project'te Anatoly Timofeevich Fomenko
  2. ^ "From Marcus Warren in Moscow". The Daily Telegraph. 14 Haziran 2001. 25 Mayıs 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Bulletin "In defence of science" #1" (Rusça). Rus Bilimler Akademisi. 15 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
    "PDF olarak indir". 28 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Bulletin "In defence of science" #2" (Rusça). Rus Bilimler Akademisi. 15 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
    "PDF olarak indir". 28 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "A critical look at Fomenko's linguistics" (Rusça). 17 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Fomenko, Anatoly. "Anatoly Fomenko Art". Anatoly Timofeevich Fomenko. 28 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2018. 
  7. ^ Berger, Melvyn S. (1985). "Review: Modern geometry (Souremennaya geometriya)". Bull. Amer. Math. Soc. (N.S.). 13 (1): 62-65. doi:10.1090/s0273-0979-1985-15366-2. 19 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2021. 
  8. ^ Berger, Melvyn S. (1988). "Review: Modern geometry—methods and applications. Part II, The geometry and topology of manifolds". Bull. Amer. Math. Soc. (N.S.). 18 (1): 112-114. doi:10.1090/s0273-0979-1988-15626-1. 19 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2021. 
  9. ^ Kirwan, Frances C. (1988). "Review: Differential geometry and topology". Bull. Amer. Math. Soc. (N.S.). 19 (1): 340-343. doi:10.1090/s0273-0979-1988-15664-9. 19 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2021. 
  10. ^ Almgren, Fred (1992). "Review: Variational principles of topology". Bull. Amer. Math. Soc. (N.S.). 26 (1): 188-192. doi:10.1090/s0273-0979-1992-00256-2. 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2021. 
  11. ^ Banchoff, Thomas (1997). "Review: Visual geometry and topology". Bull. Amer. Math. Soc. (N.S.). 34 (1): 35-38. doi:10.1090/s0273-0979-97-00694-0. 19 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]