İçeriğe atla

Amerika Birleşik Devletleri-Avusturya Barış Antlaşması (1921)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Amerika Birleşik Devletleri-Avusturya Barış Antlaşması
İmzalanma24 Ağustos 1921
YerViyana, Avusturya
Yürürlük8 Kasım 1921
KoşulABD ve Avusturya'nın onaylaması
AlıntılarStat. 42 (1946),  TS 659, 5 Bevans 215, 7 LNTS 156
Vikikaynak'ta en:US–Austria Peace Treaty


ABD-Avusturya Barış Antlaşması, ABD ile Avusturya arasında, Birinci Dünya Savaşı sonrasında 24 Ağustos 1921'de Viyana'da imzalanan bir barış antlaşmasıdır. Amerika Birleşik Devletleri Senatosu 1919 tarihli Saint-Germain Antlaşması'nın onaylanmasını reddettiğinden bu ayrı barış antlaşması gerekliydi.

Onay belgeleri 8 Kasım 1921'de Viyana'da değiştirildi ve antlaşma aynı gün yürürlüğe girdi. Antlaşma 22 Kasım 1921'de Milletler Cemiyeti Antlaşması Serisine kaydedildi.[1]

Birinci Dünya Savaşı sırasında, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çekirdeğini oluşturan Avusturya, aralarında Amerika Birleşik Devletleri'nin de olduğu İtilaf Devletleri'ne yenildi. ABD hükûmeti 7 Aralık 1917'de Avusturya-Macaristan'a savaş ilan etti. 1918'deki savaşın sonunda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu dağıldı ve Avusturya bağımsız bir cumhuriyet olarak kuruldu.

1919'da İtilaf Devletleri, mağlup İttifak Devletleriyle barış antlaşmaları oluşturmak için Paris'te bir barış konferansı düzenledi . Konferansta Avusturya hükûmeti ile bir barış antlaşması yapıldı. ABD hükûmeti bu antlaşmayı imzalayanlar arasında olmasına rağmen, ABD Senatosu, Milletler Cemiyeti'ne katılmaya karşı olduğu için antlaşmayı onaylamayı reddetti.

Sonuç olarak, iki hükûmet Milletler Cemiyeti'ne bağlı olmayan bir ikili barış antlaşması için müzakerelere başladı. Böyle bir antlaşma 24 Ağustos 1921'de imzalandı.

Antlaşma şartları

[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Madde, Avusturya hükûmetini, ABD hükûmetine Saint Germain antlaşmasını onaylayan diğer İtilaf Devletlerin sahip olduğu tüm hakları ve ayrıcalıkları vermeye mecbur bıraktı.

2. Madde, Saint Germain antlaşmasının hangi maddelerinin ABD için geçerli olacağını belirtmiştir.

3. Madde, Viyana'daki onayların değişimi için şart koymuştur.

Antlaşma, Milletler Cemiyeti'nin sıkı denetimi altında olmayan bir ABD-Avusturya işbirliğinin temellerini attı. Sonuç olarak, ABD hükûmeti, Avusturya Cumhuriyeti Hükümetine Saint Germain Antlaşması'nda uygulanan savaş tazminatı yükünü hafifletmek amacıyla kısmen yardım etme yoluna girdi.

Antlaşma, 26 Kasım 1924'te Washington'da imzalanan, Avusturya ve Macar hükûmetleri tarafından ABD'ye ödenecek tazminat miktarına karar vermek için karma bir ABD-Avusturya-Macaristan komisyonu kurulmasını sağlayan bir antlaşma ile desteklendi.[2]

  1. ^ League of Nations Treaty Series, 7. cilt, s. 156-161.
  2. ^ Text in League of Nations Treaty Series, 48. cilt, s. 70-75.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]