Ali bin Ebu Talib Seferi (Hemdan)
Ali bin Ebu Tâlib'in Hemdan Seferi, 631 yılında (HS 10), Ali komutasındaki bir askerî birliğin Yemen'de bulunan Hemdan kabilesi üzerine yaptığı askeri seferdir.[1][2] Ancak TDV'nın yayınladığı İslam Ansiklopedisi'nde "Hemdan" kabilesinin madde yazarı Mustafa Fayda, zaten kabilenin Tebük Seferi dönüşünde Medine'ye gönderdiği elçileriyle İslam'ı kabul edip bağlılılığını bildirdiğini, Taberi'nin naklettiği bu seferin Ali'yi yüceltmek için yapılan rivayetlerden biri olduğunu belirtir.[3]
Bir askeri seferden çok Yemen halkına İslamı tebliğ için yapılan bir siyasi elçilik göreviydi. Çünkü Ali'den önce, Muhammed Yemen halkına İslam'ı tebliğ etmesi için Halid bin Velid'i göndermişti. Halid bu ülkedeki Hemdan kabilesi içinde altı ay boyunca müslüman olmaları için çabaladı.[2] Ama kabile halkı müslüman olmayı reddetti. Muhammed bu sefer buraya Ali'yi yeni bir birlikle gönderdi ve Halid'in tüm birliğiyle geri dönmesini emretti. Ali kabilenin yurduna ulaşınca burada sabah namazı kıldı ardından Muhammed'in kabile halkına yazdığı İslam'a davet mektubunu okudu. Bunun ardından kabile halkı İslam'ı kabul etti.[4] Bu olayın ardından Yemen'in diğer halklarının müslüman olması hız kazanmıştır.
İslam tarihinin birincil kaynaklarından biri olan Taberi'nin Peygamberler ve Melikler Tarihi kitabında bu olay şu şekilde anlatılmıştır:[5]
"Bera bin Azib anlattı: Halid bin Velid, Yemen halkını İslam'a davet etti ve ben de onunla birlikte gidenler arasındaydım. Altı ay bu meselede ısrar etti, fakat onlar cevap vermediler. Bunun üzerine Resûlullah, Ali bin Ebu Talib'i gönderdi ve Halid'in ve beraberindekilerin geri dönmesini emretti. Ancak içlerinden biri Ali'yle kalmak isterse izin vermesini de emretti. Bera şöyle dedi: "Ben Ali'nin peşinden giden biriydim ve Yemen sınırına vardığımızda halk haberi aldı. Onun etrafında toplandılar ve Ali bize sabah namazını kıldırdı. Sonra önümüze geçerek Allah'a hamd ve sena etti, sonra onlara Resûlullah'ın mektubunu okudu. Bir günde Hemdan'ın tamamı İslâm'ı kabul etti ve Resûlullah'a mektup yazdı. Peygamber, Ali'nin mektubunu okudu ve Allah'a secde etti. Sonra oturdu ve şöyle dedi: "Selam olsun Hamdan'a, selam olsun Hamdan'a" [Hamdan'ın din değiştirmesinden sonra] Yemen halkı İslam'ı kabul etmeleriyle ardı ardına geldiler.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Abu Khalil, Shawqi (1 Mart 2004). Atlas of the Prophet's biography: places, nations, landmarks. Dar-us-Salam. s. 239. ISBN 978-9960-897-71-4.
- ^ a b Rahman al-Mubarakpuri, Saifur (2005), The Sealed Nectar, Darussalam Publications, s. 290
- ^ "HEMDÂN (Benî Hemdân)". TDV İslâm Ansiklopedisi. 5 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023.
- ^ Playfair, Sir Robert Lambert (1859). A history of Arabia Felix or Yemen, from the commencement of the Christian era to the present time: including an account of the British settlement of Aden. Education Society's Press. s. 79. Original from: Oxford University (according to Google books)
- ^ Tabari, Al (25 September 1990), The last years of the Prophet, Qurban Husayn, Isma'il tarafından çevrildi, State University of New York Press, s. 90, ISBN 978-0-88706-691-7