Akarlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Akarlar
Yaşadığı dönem aralığı: 410-0 myö
Pragiyen-Günümüz 
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Euchelicerata
Alt sınıf: Arachnida
İçerdiği gruplar
Toz akarı, (50 mikrometre)
Erkek kene (2 mm)

Akar[1] Mite, Mayt tarihsel olarak Acari ya da Acarina, örümceğimsiler (Arachnida) alt sınıfından küçük eklembacaklıları kapsayan, parafiletik bir grup. Akarları inceleyen zooloji dalına akaroloji denir. Akarlar grubunda çok fazla türde canlı vardır ve fosil kayıtları Devoniyen dönemine kadar bilinir. Bu nedenle akarologlar akarların doğru sınıflandırılabilmeleri için karmaşık bir taksonomik sınıflandırma sistemi önermişlerdir.

Akarlar sınıfındaki organizmaların büyük bir kısmı çok küçüktür ve mikrometrelerle ölçülür. Bunun yanı sıra kene ve kırmızı kadife akarı gibi bir santimetreden daha büyük olabilen akarlar da mevcuttur. Akarların 50 binden fazla türü kayıt altına alınmıştır ve 1 milyondan fazla akar türü olduğu düşünülmektedir. Akarın boyutu 0,5 mm ila 1 mm arasında olabilir.[2]

Akar insan vücudundan dökülen deri tozlarıyla ve parçacıklarıyla beslenirler.

Akar dışkıları, bazı insanlarda bacak diz arkası kaşıntısına sebep olabilir, alerjene sebep olabilmektedir. Nedeni evin uzun süre temizlenmemesidir, evin tozlu olmasıdır. Nemli ortamda yaşarlar, ana yaşam yerleri kumaştır, halı, yorgan gibi eşyalardır. 80 günlük hayatlarında, günde 300 yumurta bırakırlar, kendi ağırlıklarının 200 katını dışkılarlar.[3] Çözümü akar'ların sayısının azaltılmasıdır. Bunun için normal ev temizliği yeterlidir, haftalık HEPA filtreli yüksek vakumlu elektrikli süpürge ile süpürülmeli, aylık yerler çamaşır suyu ile silinmeli, çarşaflar haftalık yıkanmalıdır, ev ara ara havalandırılmalıdır.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türk Dil Kurumu | Sözlük". sozluk.gov.tr. 29 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2023. 
  2. ^ "Сезон кліщів: як жителям Кривого Рогу захистити себе - ikryvorizhets.com" (Ukraynaca). 1 Nisan 2022. 2 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2022. 
  3. ^ Co, Softwate. "Ev Tozu Akarları En Çok Nerede Yaşarlar". www.hepaonline.com. 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2023. 
  4. ^ "Ev Tozu Akarlarından Korunma". Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği. 3 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]