Ahriyan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ahriyan, Şalpazarı'nda yaşayan Çepni Türklerinin, Tonya ve Beşikdüzü'nda yaşayan halkı tanımlamak için kullandığı, sıfat olarak kullanıldığı "zulmedici" veya "kalpsiz" anlamlarına gelen, hakaretvari veya küçümseme amaçlı kullanılan bir kelimedir. Kelime, bölgenin yerlilerini (Anadolulu, Rum, Rumlaşmış Laz) ve "Türk olmayan" halkı ifade eder.

Ahriyan kelimesi aynı zamanda Balkanlarda yaşayan ve Bulgarca konuşan Pomakları tanımlamak için Türkmenler tarafından kullanılmaktadır. Kelime burada da Pomakların Türk kökenli olmadığını göstermek için kullanılmaktadır.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir iddiaya göre, Ahriyan kelimesi Yunancada "aşağılık, iğrenç; dili Rumca olan Müslüman, Türk veya Bulgar" anlamına gelen aħriánis kelimesinden türemiştir. Diğer iddialara göre Farsçada "cahil, aptal" anlamına gelen aħriyān veya Rusçada "tembel, kaba insan" anlamına gelen aħreyan kelimesi ahriyan kelimesinin kökeni olabilir.[1] Emiroğlu'na göre ise kelime Ahura Mazda tarafından yaratılan ikiz ruhlardan karanlığın, yalanın ve ölümün yanında yer alan Ehrimen'den türemiştir.

Osmanlı İmparatorluğu'nda Ahriyan[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı Devletinde Müslüman olmayanlardan alınan cizye vergisini ödememek için Müslüman olanlar, devlet kayıtlarına "Ahriyan" olarak kaydedilirdi. Ahriyan olarak kaydedilenlere, devlet gayrimüslümlere davrandığı gibi davranırdı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2020. 
  2. ^ "Ahriyan Ne Demektir". sosyalbilgiler.org. 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2020.