Ahoy (selam)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ahoy (İngilizce telaffuz: [ə]) (Bu ses hakkındadinle ) bir gemiye veya tekneye seslenmek için kullanılan bir işaret sözcüğüdür. Orta İngiliz çığlığından türetilmiştir, 'Hoy!'.[1] Kelime bir zamanlar kullanımdan kalktı, ancak yelken popüler bir spor haline gelince yeniden canlandı. 'Ahoy' selamlama, uyarı veya veda olarak da kullanılabilir.

Kelimenin bir veya daha fazla varyasyonu birkaç dilde bulunur. Çekçe ve Slovakça'da ahoj yaygın, konuşma dilinde bir selamlamadır, Modern Felemenkçe ve İsviçre Almancasında 'hoi', Brezilya Portekizcesi ve İtalyancada 'oi' ve Dancada 'Ohøj' İngilizce 'hi' ya da 'Hey'.

'Ahoy', mürettebat üyelerinin dikkatini çekmek için bir ünlem olarak ve genel bir selamlama olarak kullanıldığı denizcilik dünyasında ortaya çıktı. Bugün, korsan konuşmasının eğlenceli taklitlerinde katılımcılar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

Alexander Graham Bell başlangıçta bir telefona cevap verirken standart selamlamanın 'ahoy' olması gerektiğini önerdi, ancak bunun yerine (Thomas Edison tarafından önerilen) 'Hello' benimsendi.[2][3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ahoy!". World Wide Words. 11 Eylül 2010. 29 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2013. 
  2. ^ "Today I Found Out". Etymonline.com. 23 Ekim 2011. 25 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2013. 
  3. ^ "ahoy-hoy - Wiktionary". en.wiktionary.org (İngilizce). 9 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2017.