Ahmet Cevat Eren
Bu maddenin konusu biyografiler için kayda değerlik yönergelerini sağlamayabilir. Konudan bağımsız ve güvenilir kaynaklar kullanarak maddeyi geliştirebilir ve kayda değer olduğunu ispat edebilirsiniz. Maddenin kayda değerliği kanıtlanamazsa Vikipedi'nin silme politikası gereğince hızlı silinmesi, kayda değerliği tartışmalı ise silinmeye aday gösterilmesi yerinde olacaktır. Kaynak ara: "Ahmet Cevat Eren" – haber · gazete · kitap · akademik · JSTOR Bu madde Temmuz 2022 tarihinden bu yana işaretli olarak durmaktadır. |
Ahmet Cevat Eren (21 Ağustos 1908, Erzurum – 19 Mayıs 1976, İstanbul), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakın Çağ Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyeliği yapmış olan Türk tarih profesörüdür.
Hakkında
[değiştir | kaynağı değiştir]Erzurum'da doğdu.
1930-1938 yılları arasında Almanya’da "Türklerde Millî Hislerin Menşeden Cumhuriyet Devrine Kadar İnkişafı" adlı doktorasını tamamlayarak, 1938'de Yeni Zamanlar ve Yakın Çağ Tarihi asistanlığına atanmıştır. İlk vazifesine Prof. Dr. İsmail Hakkı Uzunçarşılı yanında başlamıştır. 1940 yılında kürsü başkanı Prof. Ongunsu olunca, 500'e yakın talebesi bulunan bölümde bir taraftan öğrencilere seminer çalışmalarında ve mezuniyet tezleri hazırlamalarında yardım ederken diğer taraftan da ilk sınıflara Rönesans ve Keşifler Tarihi, Japonya'nın Yakın Çağ Tarihi, Reformasyon ve Rönesans derslerini vermiştir.
Kendisi, Pomakların Türklüğü üzerine yazdıklarıyla, ilmin politikaya nasıl alet edileceğinin en somut bir örneğini göstermiştir!
1956'da "II. Mahmut zamanında Bosna-Hersek" adlı çalışmasıyla doçent olmuştur. 1965 yılında Sonçağ Tarihi Kürsüsü Profesörü oldu. Prof. Eren, 1976 yılında kürsü başkanı iken ölmüştür.
Türk akademisyen ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |