Adaköy, Eynesil

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.15, 27 Kasım 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17869389 numaralı sürüm (→‎Nüfus: yıl bağlantısı kaldırldı AWB ile)
Adaköy
Harita
Giresun
Giresun
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlGiresun
İlçeEynesil
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2015)
 • Toplam136
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0454
İl plaka kodu28
Posta kodu28850
Resmî site
[1]
[2]

Adaköy, Giresun ilinin Eynesil ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köy adını derelerin oluşturduğu yarımadadan alır.Köyün doğu ve batısından geçen zıva deresinin kolları köye yarımada seklini vermiştir.

Kültür

Zıva deresi boyunda yer alan ve yayla zamanı Sis Dağı'na çıkan Adaköy, kültür özellikleri olarak Zıva deresi köylerine ve Sis Dağı obalarına benzer.

Takvim

Köy halkı gündelik hayatta eski geleneksel takvimlerini kullanırlar ve bu takvime göre hava durumu tahminleri yapıp yılbaşı kutlarlar. Miladi takvimdeki 14 Mart geleneksel takvime göre 1 Mart'a tekabül eder ve bu tarih bölgede yeniyıl sayılır. İnanışa göre 1 Mart sabahı, yani yılbaşında, eve ilk giren kişi o yıl o hanenin kaderine etki eder. Buna Mart Bozumu denir. İşini şansa bırakmak istemeyen aileler çocuklarını bir gece önce komşuya yatıya gönderir ve sabah erkenden dönmelerini isterler zira yaygın inanışa göre çocuklar şans getirir. Mart bozan kişi akan sudan su getirir ve o yılın güzel bir yıl olması dileği ile eve su serper.

Geleneksel Adaköy Takvimine Göre Aylar[kaynak belirtilmeli]

  1. Mart (Mart)
  2. Abrul (Nisan)
  3. Mayıs (Mayıs)
  4. Kiraz Ayı (Haziran)
  5. Orak Ayı (Temmuz)
  6. Ausus (Ağustos)
  7. Ceviz Ayı(Eylül)
  8. Darı Ayı (Ekim)
  9. Üzüm Ayı (Kasım)
  10. Karagış (Aralık)
  11. Zemheri (Ocak)
  12. Gücük (Şubat)

Dil

Köyde kullanılan dil Türkçe'dir. Adaköy'de Görele - Beşikdüzü - Şalpazarı üçgenine özgü bir Doğu Karadeniz ağızı kullanılır. Bu ağız çevre ilçelerle doğal olarak büyük benzerlik gösterse de bölge insanlarının farkedebileceği nüanslar barındırır. Genel olarak ismin yönelme hali -e eki ile yapılır ve kelimedeki ünlüleri inceltir. (Örneğin: Hocaya= Hociye, Kapıya(dışarıya)= Gapiye v.b.) Fiillerde ise -ü sesi baskındır. (Örneğin: Getirmek= Getümek, Getirdim= Getüdüm; Götürmek= Götümek, Götürdüm= Götüdüm). Kuş dili köy için eskiden günlük yaşamda kullanılan bir iletişim aracı olsa da günümüzde Adaköy'de bu dili konuşabilen kimse kalmamıştır.

Ada Köy Ağızında Kelimeler

Ayam: Hava, hava durumu
Bıldır: Geçen yıl
Böön: Bugün
Cibban: Alkış
Çeç: Tanesine ayrılmış
Çotanak: Gavsuklu fındık
Dıbıç: Popo
Dıgıl: Küçük yuvarlak tane
Dozirik: Fındıktan yapılan bir çeşit topaç
Elmek: Tutam
Evza: Kibrit
Follamak: Fındığı çotanağından ayırmak
Garavu: Fındık dalı çekmek için kullanılan çengelli sopa
Gartopu: Patates
Gavsuk: Fındığın çoklu halde bir arada bulunduğı yeşil kabuğu
Gırmızu Batlıcan: Domates
Haccak: Güzel, cici
Hımbıl: Tembel
İmeci: İmece
İşlik: Gömlek
Kösmük: İzmarit
Külür: İri taneli bezelye

Coğrafya ve ulaşım

Giresun iline 93 km, Eynesil ilçesine 18 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Sosyal ve ekonomik nedenlerle 50'li yıllarda Zonguldak ve İstanbul başta olmak üzere köyden Batı illerine yönelen göç hareketi 1965 ve sonrasında Almanya başta olmak üzere Hollanda, Belçika gibi Avrupa ülkelerine doğru devam etmiştir. Ancak göçenler memleketleriyle bağını büyük ölçüde korumuştur ve bu durum yaz aylarında köy nüfusunun katlanmasına yol açmaktadır.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2015 136
2000 173
1997 156

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Bölgede alabalık çiftlikleri yaygındır. Bölgede yayla turizmi de önemli geçim kaynaklarındandır. Ayrıca yazın başta İstanbul olmak üzere farklı şehir ve ülkelerden gurbetçilerin gelmesi ile bölgede nüfus üç katına kadar artmakta ve bu da bölge ekonomisini canlandırmaktadır.

Dosya:Adaköy balık.jpg

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.