A Hat in Time

Vikipedi, özgür ansiklopedi
A Hat In Time
GeliştiriciGears for Breakfast
YayımcıHumble Bundle
YapımcıSimon Roth
TasarımcılarJonas Kaerlev
Briar Sovereign
SanatçılarJenna Brown
William T. Nicholls
Luigi Lucarelli
Sieger Vink
SenaristlerJonas Kaerlev
Briar Sovereign
BesteciPascal Michael Stiefel
MotorUnreal Engine 3
PlatformlarMicrosoft Windows
macOS
PlayStation 4
Xbox One
Nintendo Switch
ÇıkışmacOS, Windows
Dünya Çapında: 5 Ekim 2017
PlayStation 4
Kuzey Amerika: 5 Aralık 2017
Avrupa: 6 Aralık 2017
Xbox One
Dünya Çapında: 7 Aralık 2017
Nintendo Switch
Dünya Çapında: 18 Ekim 2019
TürlerPlatform oyunu
Aksiyon-macera oyunu
ModlarTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun

A Hat in Time, Danimarkalı oyun geliştirme stüdyosu Gears for Breakfast tarafından geliştirilen ve Humble Bundle tarafından yayımlanan bir platform ve aksiyon-macera oyunudur.[1] Oyun, Unreal Engine 3 kullanılarak geliştirildi ve Kickstarter kampanyası tarafından fonlandı, ilk iki günde bağış toplama hedefini ikiye katladı. Oyun ilk olarak Ekim 2017 tarihinde Microsoft Windows ve macOS için piyasaya sürülmüş, iki ay sonra ise Humble Bundle tarafından PlayStation 4 ve Xbox One için satışa sunulmuştur.[2] Oyunun Nintendo Switch versiyonu ise Ekim 2019 yılında piyasaya sunulmuştur.[3][4]

Oyun Hat Kid karakteri etrafında gelişir, uzaylı bir kız kayıp "Time Pieces"leri kurtararak evine dönmeye çalışır. Oyunun oynanışı açık dünya ortamında platforming, engelleri aşmak ve eşya toplamaktan oluşur. Banjo-Kazooie, Spyro the Dragon, Super Mario 64 ve Psychonauts gibi oyunlardan esinlenilmiştir.[5][6][7] Ayrıca, birkaç indirilebilir içerik paketi ile custom bölümler ayrıca çevrimiçi çok oyunculu farklı modlar bulunur. Oyunun PC sürümünde Steam Atölyesi üzerinden modların kullanılmasına izin verir.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

A Hat in Time, açık dünya ortamında geçen ve üçüncü şahıs bakış açısıyla oynanan bir platform aksiyon-macera oyunudur. Oyun tarzının, Super Mario 64 ve Banjo-Kazooie gibi Nintendo 64 platform oyunlarına benzer olduğu birkaç editör tarafından tanımlanmıştır.[8][9] Oyuncu, zaman sınırı olmaksızın özgürce keşfedilebilen dört açık bölüm (indirilebilir içerik aracılığıyla 2 ekstra bölüm ile birlikte) arasında seyahat eder. Oyuncu çeşitli öğeleri toplayabilir, bulmacaları çözebilir ve düşmanlarla mücadele için bir şemsiye veya beyzbol sopası kullanabilir. Birincil amaç, 56'sı oyunda bulunabilen ve daha fazlası toplandıkça ek bölümlerin kilidini açan "Zaman Parçalarını" toplamaktır.[10] Yenildikten sonra düşmanlar, ek zorlukların kilidini açmak ve Hat Kid'in yeteneklerini artıran rozetler satın almak için kullanılabilecek para birimi olan "Pons"lar düşürür.[11] Oyuncu, giymek için yeni şapkalara dikilebilen her seviyede Örgü Yumakları toplayabilir. Her şapka, Hat Kid'e daha hızlı koşma veya patlayıcı iksirler hazırlama gibi farklı bir yetenekler kazandırır. Diğer koleksiyonlar arasında "Time Rift" bonus seviyelerinin kilidini açmak için kullanılabilen "Relics" ve müzik remiksleri ve ek kozmetikler gibi bonus materyaller ile bir makinede takas edilebilen "Rift Token" bulunuyor. Ana karakter oyun bitmeden önce her alanı birkaç kez tekrar ziyaret ettiğinden, oyunda daha önce yapılan ilk eylemler sonraki seviyelerde etkili olur.

Death Wish[değiştir | kaynağı değiştir]

Death Wish, Eylül 2018'de Seal the Deal indirilebilir içerik (DLC) paketi ile yayımlanmış bir mücadele modudur. Bu mod varolan bölümlerde çeşitli mücadeleler içerir. Oyuncu ana oyunun 3. bölümünde görülen sözleşme takıntılı bir hayalet olan Snatcher ile etkileşime geçer. Oyuncu mücadeleler tamamlayarak bir mühür elde eder ve oyuncu ana görev dışında mücadeleleri tamamlayarak iki tane daha mühür kazanabilir. Oyuncu üç kere başarısız olursa "Peace and Tranquility" etkinleştirirse hem görevin zamanı artar hem de görev kolaylaşır, ama bu limitli can hakları olan mücadelerde etkinleştirilmesine her zaman izin vermez.

Vanessa's Curse[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni bir çoklu oyuncu modu olan "Vanessa's Curse" 27 Kasım 2021'de yayımlandı. Bu mod Snatcher ve Vanessa'nın arasında bir rekabeti içerir. Tüm oyuncular malikanenin içerisinde saklanan belirli sayıda taçları toplaması gereken Snatcher'in takımında başlar, Sonunda Vanessa oyunculardan birisini lanetler. Lanetlenen oyuncular hemen taraf değiştirir ve artık taç toplayamazlar. Vanessa'nın takımındayken amaç diğer oyunculara dokunarak tüm oyuncuları lanetlemektir. Snatcher ve Vanessa devamlı bazen güçlendirmeler sunar veya hangi takım kaybediyorsa oyuncuların görevlerini kolaylaştırır, berabereyse iki takıma da etkilenir. Turun bitmesi için ya taçların tamamı toplanmalıdır, ya zaman bitmelidir, ya da oyuncuların hepsi lanetlenmelidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kickstarter resmi haberi". Kickstarter. 30 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "IGN'nin haberi". IGN. 13 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Devore, Jordan. "Destructoid'un paylaştığı oyun haberi". Destructoid. 13 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Nintendo A Hat In Time mağazası". Nintendo. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Engadget". 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Eurogamer haberi". Eurogamer. 13 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Gearsforbreakfast'ın kendi sitesinden duyurusu". Gearsforbreakfast. 2 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ Hernandez, Patricia (30 Mayıs 2013). "It Looks Like Wind Waker and Plays Like Super Mario 64. Fantastic". Kotaku. 7 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2013. 
  9. ^ Petitte, Omri (16 Kasım 2012). "A Hat in Time is a collect-a-thon platformer with familiar roots". PC Gamer. 19 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2018. 
  10. ^ Cook, Dave (30 Mayıs 2013). "A Hat in Time: Kickstarter platform game gives off a Wind Waker vibe". VG247. 22 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2013. 
  11. ^ Ba-oh, Jorge (3 Temmuz 2013). "Interview: Gears for Breakfast Talk A Hat in Time". Cubed3. 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013.