Tetrakloroetilen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
01.18, 27 Haziran 2020 tarihinde Nanahuatl (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22789531 numaralı sürüm (düzeltme)
Tetrakloroetilen
Adlandırmalar
tetrachloroethene
tetrakloroeten
perkloroetilen, perkloroeten
Tanımlayıcılar
Kısaltmalar PCE
ECHA InfoCard 100.004.388 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Özellikler
Kimyasal formül C2Cl4
Molekül kütlesi 165,83 g mol−1
Görünüm renksiz sıvı
Yoğunluk 165.82
Erime noktası -19°C
Kaynama noktası 121°C
Tehlikeler
NFPA 704
(yangın karosu)
NFPA 704 four-colored diamondSağlık 2: Yoğun veya sürekli ancak kronik olmayan maruziyet geçici iş göremezliğe veya olası kalıcı hasara neden olabilir. Örnek: KloroformYanıcılık 0: Yanmaz. Örnek: SuKararsızlık 0: Genellikle yangın maruziyeti koşullarında dahi normalde kararlıdır ve su ile reaksiyona girmez. Örnek: Sıvı azotÖzel tehlikeler (beyaz): kod yok
2
0
0
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).
Bilgi kutusu kaynakları

Tetrakloroetilen, sistematik adı ile tetrakloroeten ya da diğer adı ile perkloroetilen, kuru temizlemede kullanılan uçucu, yoğunluğu fazla olan bir klorokarbondur. Suda çözünmediğinden dibe çöker.

Üretimi

Tetrakloroetilen ilk olarak 1821 Michael Faraday tarafından hekzakloroetan kullanılarak sentezlenmiştir. Tetrakloroetilen hidrokarbonların klorlanması ile üretilir. Yan ürünler karbon tetraklorür, hidrojen klorür ve hekzaklorobütadiendir.

Kullanımı

Tetrakloroetilen, organik malzemeler için harika bir çözücüdür. Uçucudur, kararlıdır ve yanmaz. Kuru temizlemede çokça kullanılır.

Güvenlik

Tetrakloroetilenin toksisitesinin düşük olması bir avantaj olarak kabul edilir. Kuru temizlemede bolca kullanılmasına rağmen zehirlenme olayları nadirdir. Kanserojen olduğu konusunda şüpheler bulunmaktadır. Yağları çözebildiğinden deri ile teması tahriş eder.

Çevre kirliliği

Tetrakloroetilen toprağı kirletmektedir. Yoğunluğunun fazla olmasından dolayı tetrakloroetilenle kirlenmiş suların temizlenmesi zordur.

Kaynakça