Pişmaniye

Vikipedi, özgür ansiklopedi
23.26, 5 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24296609 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Pişmaniye
Alternatif isimTel helva, çekme helva, tel tel, tepme helva, keten helva
Ülke(ler)Türkiye
TürüTatlı
Ana malzemelerUn, tereyağı, şeker
Pişmaniye

Pişmaniye veya diğer adlarıyla tel helva, çekme helva, tel tel, tepme helva, keten helva; Kocaeli ilinin İzmit ilçesine has bir tatlı türüdür.

Adı ve tarihi

Tatlının kökeni İran coğrafyasına dayanır. Görünüşü koyun yününe benzediği için yün gibi anlamına gelen peşmek (پشمک) kelimesinin zamanla Türkçede "pişmaniye" diye söylenmeye başlandığı muhtemeldir. İlk kez Kandıralı Hayrettin Usta tarafından yapılan pişmaniye, Şekerci Hacı Agop Dolmacıyan tarafından ise pazarı sunulmuştur.[1][2][3]

Yapılışı

Tereyağı, vanilya (ya da kakao), limon tuzu, şeker, tahin, un ve sudan yapılır. Pişmaniye yapmak için ağda haline gelinceye kadar 170 derecede kaynatılan şeker mermer taşa dökülüp soğutulduktan sonra büyükçe bir halka biçimine getirilir. Büyük bir sininin üstüne konan kavrulmuş una eritilmiş tereyağı yedirilir. Ardından altı kişi ile birlikte halka biçimindeki ağda unun üstünde çevrilmeye başlanır. Her çevirişten sonra ağda yeniden halka biçimine sokulur. Sinideki unun hepsi ağdaya yedirilinceye, ağda tel tel hale gelinceye kadar bu işleme devam edilir. Çevirme sırasında ağdanın kopmamasına özen gösterilir.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ Kitap-lık. Yapı Kredi Yayınları. 2002. s. 223. 
  2. ^ a b "Otoban Açıldı, Pişmaniye Üretimi Azaldı". Bianet. 24 Eylül 2002. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2014. 
  3. ^ a b Çakar, Abbas (18 Aralık 2013). "Pişmaniyenin asıl mucidi İzmitli Ermeni ustaymış". Sabah. Erişim tarihi: 30 Haziran 2014.