Bilgisayar donanımı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
03.18, 1 Şubat 2021 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24766157 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Bir PDP-11'in CPU kartı

Bilgisayar donanımı, kasa, [1] merkezi işlem birimi (CPU), monitör, fare, klavye, bilgisayar veri depolama, grafik kartı, ses kartı, hoparlörler ve anakart gibi bir bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adıdır[2].

Donanım, genellikle yazılım tarafından herhangi bir komut veya talimatı çalıştırmak üzere yönlendirilir. Diğer sistemlerde sadece donanım varken, donanım ve yazılım kombinasyonu kullanılabilir bir bilgi işlem sistemi oluşturur.

İç ve dış donanım

Donanım, iç ve dış olarak ikiye ayrılır:

  1. Dış donanım (Harici Donanım): Bağımsız kasa, kutu veya kılıf içinde bulunan bilgisayar kasası içinde yer almayan donanımlardır. Bunlar kamera, USB girişi, Bluetooth, kızılötesi tarayıcı, yazıcı ve benzeridir.
  2. İç donanım(Dahili Donanım): Bir donanım parçası, başka bir donanım parçası içine yerleştiriliyorsa böyle adlandırılır. Kasa içinde bulunan donanımlar dahili donanım olarak adlandırılır.

Veri akış yönüne göre donanımlar

Bir bilgisayar donanımı dış ortamdan bilgisayara veri aktarmak için kullanılıyorsa giriş donanımı veya giriş birimi, bilgisayardan dış ortama veri aktarmak için kullanılıyorsa çıkış birimi veya çıkış donanımı olarak adlandırılır.

Kişisel bilgisayar donanımı

Ortalama bir kişisel bilgisayarda genel olarak aşağıdaki donanımlar bulunur.

Kaynakça

  1. ^ PC hardware : a beginner's guide. Osborne/McGraw-Hill. ss. 21. ISBN 9780072129908. 
  2. ^ "Parts of computer". Microsoft. 27 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2013.