Yakacık, Kartal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
01.39, 3 Ocak 2021 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24541823 numaralı sürüm (düzeltme)
Yakacık
Yakacık'tan Adalar manzarası
Kartal'ın İstanbul'daki konumu
Kartal'ın İstanbul'daki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeMarmara
İlİstanbul
İlçeKartal
Nüfus
 • Toplam254,954
 • Yoğunlukoto/km²
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAZD)
Alan kodu(+90) 216
Plaka kodu34

İstanbul Kartal ilçesinin kuzeyinde bulunan Uğur Mumcu, Soğanlık, Kurfalı semtleri tarafından çevrili, Ayazma'sı ile meşhur, ayrıca Kartal'ın en yüksek tepesi olan Aydos Tepesi'ne ve bu tepenin üzerinde bir kent ormanına sahip "İstanbul'un Balkonu" diye anılan yerleşim merkezi.

Tarihsel olarak oldukça eski bir yerleşim alanıdır. Bizans dönemi ve Osmanlı Döneminde sayfiye yerleşimi olarak kullanılmıştır. Özellikle Osmanlı'nın son dönemlerinde 1700'lü yıllar sonrasına ait hâlâ ayakta duran tarihi eseri bulunmaktadır. Osmanlı Saray mensubu ve Paşalarının yazlık amacı ile kullandıkları köşkler bulunmaktadır. Bunlar içinde en bilineni Kaptan-ı Derya Hasan Paşa'ya (Bahriye Nazırı) ait olan taş köşktür.(Taş köşk'ün yıkılmasından sonra yerine yapılan konutların yanına birebir aynısı yeniden inşa edilmektedir) Hasan Paşa'nın bölgeye yapmış olduğu katkılar sonucu halk onun adını taşıyan bir ilköğretim okulu da yaptırmıştır.

Bir diğer önemli kalıntı ise Zeynep Sultan tarafından Sema Hatun adına yapılan hayrat çeşmesidir. Asırlık Çınar ağaçları hala günümüzde yaşayan ender yaşam alanlarıdır. Merkez bozulmamakla birlikte yerleşen nüfusun merkez çevresinde oluşturdukları yeni mahalleler eski zeytinlik, üzüm bağları ve ormanlık alanlar yok edilerek kurulduğu için İstanbul'un betonlaşmasından nasibini almıştır. Cumhuriyet'in ilk yıllarında genişlemeye başlayan semtte ağırlıklı olarak Ermeni ve Rum kökenli vatandaşlarımızın yaşıyor olmasına rağmen barış ortamında hep birlikte yaşamaya iyi bir örnek teşkil etmişlerdir. Ancak günümüzde bu bölgede yaşadığı bilinen Ermeni ve Rum kökenli birileri bulunmamakla beraber, gün geçtikçe doğu kökenli vatandaşlarımızın sayısı artmaktadır.

Bugün yeşil alanlar bir bir yok olmakta, semtin karakteristik tüm özellikleri kaybolmaktadır. Bilinçsiz kentleşme, aşırı göç dalgası sebebiyle; eski halinden çok şey kaybetmiş olan Yakacık'tan sadece ve sadece Ayazma çay bahçeleri kalmıştır.