İçeriğe atla

Türkiye Denizcilik İşletmeleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
14.07, 6 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24327423 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin merkez binası
Aykut Barka
Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin bulunduğu bölgenin genel görünümü, en sağda Salıpazarı kruvaziyer rıhtımı, onun yanında Karaköy (Galata) kruvaziyer rıhtımı, ortada önde Türkiye Denizcilik İşletmeleri binası, onun arka planında Galata Kulesi, en solda Galata Köprüsü ve Karaköy İskelesi, (Şubat 2013)

Türkiye Denizcilik İşletmeleri ya da kısaca TDİ, çekirdeğini Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulan Fevaid-i Osmaniye şirketinin oluşturduğu devlet kuruluşudur. Kuruluşu hizmet verdiği süre boyunca pek çok kez ad ve el değiştirmiş; cumhuriyet döneminde bankacılık, Türkiye kıyılarında ve yabancı denizlerde nakliyat, şehirhatları, liman işleri, denizde can ve mal güvenliği işleri, denizde gemi kurtarma işleri ve tersanecilik hizmetleri vermiştir.

90'lı yıllara değin Türkiye'nin tüm limanlarının işletme hakkına sahip olan kurum 1997 yılında başlayan özelleştirmelerle 1997 yılında Tekirdağ, Rize, Ordu, Sinop, Giresun ve Hopa; 1998 yılında Antalya; 2000 yılında Marmaris ve Alanya; 2003 yılında Çeşme, Kuşadası, Trabzon ve Dikili limanlarının işletmesini 30 yıllığına devretti. 2005 yılına gelindiğinde Salıpazarı Kruvaziyer Limanı ve şehirhatları işletmeleri özelleştirildi. Şehirhatlarını devralan İstanbul Büyükşehir Belediyesi kurumu İDO böylece İstanbul deniz taşımacılığında en büyük isim oldu.

TDİ Tarafından yapılan son vapurlardan; Fahri Korutürk

Dış bağlantılar