Erdinç Dinçer (pandomim)
Erdinç Dinçer | |
---|---|
Doğum | 25 Ağustos 1935 İzmir, Türkiye |
Ölüm | 20 Ağustos 2013 (77 yaşında) Ankara |
Meslek | Pandomim (mim) sanatçısı, oyuncu, yazar |
Erdinç Dinçer (25 Ağustos 1935, İzmir- 20 Ağustos 2013, Ankara [1] ), Türk pantomim (mim) sanatçısı, oyuncu, yazar.
Yaşamı
Türk Pantomim sanatının öncüsü olarak kabul edilen Erdinç Dinçer, 1951 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı orkestra şefliği ve kompoziyon bölümüne girdi. Bir yıl okuduğu bu bölümde Ahmet Adnan Saygun'un talebesi oldu. Daha sonra bölüm değiştirdi ve nefesli sazlar bölümüne girdi. 1956 yılına kadar okuduğu bu bölümde şair Cahit Külebi edebiyat hocasıydı. 1956 yılında Türkiye'ye gelen Fransız pantomimci Theo Lesoualche'dan ders aldıktan sonra Konservatuvar son sınıfdan ayrıldı ve İzmir'e gitti. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nda birinci obua olarak çalıştı. Bu arada İzmir konservatuvarında tiyatro ve şan bölümünde 2 yıl okudu. Mim sanatı ile yakından ilgilenmeye başlayan Dinçer, 1961-1965 yılları arasında Paris'e giderek Jacques Lecoq Pantomim Okulu'nda öğrenim gördü. Bu yıllarda Marcel Marceau, Etienne Decroux ile mim çalışmaları, Laura Shelee ile de modern dans çalışmaları yaptı. UNESCO bünyesinde Doğu'da ve Batı'da Mim adı ile tüm dünya televizyonları için çevrilen filmde Türkiye'yi Nasreddin Hoca tiplemesi ile temsil etti. T.N.P. De George Wilson'un yanında bir yıl mim sanatçısı olarak oynadı.[2] Fransa Hükümeti'nin özel bursu ile öğrenimini tamamlayarak yurda döndü. Paris'te bulunduğu yıllarda Abidin Dino ve eşi Güzin Dino ile tanıştı ve onların çok yardımlarını gördü. Pantomim sanatının Türkiye'de tanınmasında etkin rol oynayan sanatçı, 1965 yılında Türkiye'ye döndükten sonra İzmir Devlet Opera ve Balesi'nde klasik bale ve modern bale temsillerinde rol aldı. Hacettepe Üniversitesi'nde mim öğretim görevlisi olarak çalıştı. Erdinç Dinçer Türkiye dışında, Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Yugoslavya, Polonya, Çekoslovakya, İsveç ve İtalya'da sayısız gösteriler yaptı. 1993 tarihinde Trabzon Devlet Tiyatrosu'nda, Arnavutluk, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Romanya'dan gelen 13 sanatçının katıldığı, Uluslararası Karadeniz Ülkeleri Mim Tiyatrosunu yönetti. Sanatçı 1975 yılında Belgrat'ta düzenlenen Uluslararası Monodram ve Pantomim Festivali'nde altın madalya kazandı.[3] 1978 yılında İtalya'da Sessizliğin Sesi oyunu Esperia Birincilik Ödülü'nü En İyi Oyun dalında kazandı. Erdinç Dinçer ayrıca 1999 yılında Moldova'da düzenlenen Uluslararası Pantomim Şenliği One - Man Show'da pantomim dalında dünya birinciliğini almıştır.
“ | "Ankara Deneme Sahnesi'nde Yaşar Kemal'in Yer Demir Gök Bakır romanından uyarladığımız Uzun Dere oyununda çok kritik olan bölüm sonlarında figürlerin kaderini tayin eden Uzun Dere'yi aşma çabalarını, uzaktan zar zor seçilen küçüklükte görüntü ile başlatıp, gittikçe büyüyen ve ayrıntı kazanan hareketleri ve sonunda aşamayıp donacakları son çırpınışlarını, Erdinç Dinçer'in harika bir sözsüz oyun düzenlemesiyle verişi ve yorulmak bilmeksizin büyük özveriyle arkadaşları çalıştırması sayesinde oyun, 1966 Nancy Uluslararası Tiyatro Festivali'nde büyük ödülü Brezilya'lılarla paylaştı." | „ |
-Yılmaz Onay bir yazısından 2010
İngilizce, Fransızca ve İtalyanca bilen sanatçının 250'ye yakın üç dakika ile kırk dakika arasında değişen tek ve çok kişili oyunları bulunmaktadır.
Oyunları
Erdinç Dinçer pantomim oyunlarını kendisi yazmıştır.
- Sözsüz Oyunlar
- Sessizliğin Dili
- Söz Gümüşse
- Açıl Susam Açıl
- Bir Avuç Şehnaz (Pantomim)
- Konuşan Vücutlar
- İşte İnsan
- Sessizliğin Sesi
- Sihirbaz ve Oyuncular (Kabare)
- Sessiz Dünya
- Kabare Kabare (Kabare)
- Sıradışı Öyküler
- Geldim, Gördüm, Güldüm (Kabare)
- Politikacı ve Koltuk
- Bir Şehnaz Gösteri (One Man Show)
- Kabare Mabare (Kabare)
Kitapları
- Bir Buselik Hüzündür Sensiz Yaşamak (Şiirler)
Kaynakça
- ^ "Erdinç Dinçer hayatını kaybetti". cnnturk. 21 Ağustos 2013. 2 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2013.
- ^ Pantomime Drama: Sözsüz Tiyatro Ulvi Arı, Maya Akademi Yayın Dağıtım, İstanbul 2008, ISBN 605-5985-19-5
- ^ "Uluslararası Monodram ve Pantomim Festivali resmi sitesi". 10 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2010.