İçeriğe atla

Ciconia boyciana

Vikipedi, özgür ansiklopedi
06.06, 3 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24187327 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))


Ciconia boyciana
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Ciconiiformes (Leyleksiler)
Familya: Ciconiidae (Leylekgiller)
Cins: Ciconia
Tür: C. boyciana
Ciconia boyciana
Swinhoe, 1873

Ciconia boyciana leylekgiller (Ciconiidae) familyasından Doğu Asya'da yaşayan büyük ve uzun bacaklı bir kuş türü. Daha önceden Ciconia ciconia (leylek) türünün alt türü olarak sınıflandırılmaktaydı. Bilimsel adı Robert Henry Boyce'a ithaf edilmiştir.

Fiziksel özellikleri

Bu leylek türünün kanat tüyleri siyah diğer tüyleri ise beyaz renklidir. Leylek ile çok yakın akrabadır ve büyük benzerlikler taşır. Tipik olarak leylekten daha büyüktür. Boyu 100 ila 129 cm, kanat açıklığı 2,29 m ve ağırlığı 2,8 ila 5,9 kg arasındadır.[1][2] Daha yaygın olan kuzeni leyleğin aksine C. boyciana'nın gözlerinin etrafında kırmızı bir deri bulunur ve irisi beyazımsı gagası da siyahtır. Hem erkek hem dişi benzer renkte tüylere sahiptir. Dişiler erkeklerden kısmen daha küçük yapılıdır. Genç kuşların gagaları turuncu renklidir.

Dağılımı

Önceleri Japonya, Çin, Kore ve Rusya'da bulunan C. boyciana'nın türü Japonya ve Kore'de tükenmiştir. Ancak 40 yıl aradan sonra ilk defa Mayıs 2007'de bir yavrunun doğada görüldüğü bildirilmiştir. Bu yavru esaret altında yetiştirilen bir çiftin yavrusudur.[3]

Davranışı

Üreme döneminden sonra eylül ayında Çin'in doğusuna göçen kuşlar Mart ayında geri dönerler. Üreme dönemi dışında yalnız olarak yaşayan C. boyciana balıklar, kurbağalar, böcekler, küçük kuşlar, sürüngenler ve kemirgenlerle beslenir. Dişi genellikle iki ila altı arası yumurta yumurtlar.

Korunma durumu

Yaşam alanı azalması ve aşırı avlanma nedeniyle Ciconia boyciana Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından tehlikedeki türler arasında snıflandırılmıştır.

Notlar

  1. ^ Hancock (1992). Storks, Ibises and Spoonbills of the World. Princeton University Press. ISBN 978-0-12-322730-0. 
  2. ^ John B. Dunning Jr., (Ed.) (1992). CRC Handbook of Avian Body Masses. CRC Press. ISBN ISBN 978-0-8493-4258-5 |isbn= değerini kontrol edin: invalid character (yardım). 
  3. ^ Jackson, Steve (20 Mayıs 2007). "Endangered white storks hatch egg". BBC News. 11 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2012.