İçeriğe atla

Chytridiomycota

Vikipedi, özgür ansiklopedi
06.04, 3 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24187276 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))

Şablon:Taksomantar Kitridler (LatinceChytridiomycota), mantarlar aleminde yer alan bir şubedir. Adını, spor yapılarının benzerliğinden dolayı, Yunanca "küçük kap" anlamına gelen Chytridiondan almaktadır. Kitridler aslında protistlerdir ve çoğunlukla bir takımı olan Chytridiales'in üyeleri için Kitridler terimi kullanılır. 5 takım içinde, 127 cinsde, yaklaşık olarak 1000 kitrid türü tanımlanmıştır.

Özellikleri

Kitridler mantarların en ilkel, çoğunlukla kitin ve keratini çürüten grubudur. Bazıları sularda, çoğunlukla tatlı sularda bulunur.

Tallus sönositikdir ve genellikle gerçek olmayan misellidirler (aslında rizoidli). bazı türler tek hücrelidir. Diğer mantarlar gibi kitridlerinde hücre duvarları kitinden yapılmıştır. Kitridlerin bütün zoosporlar ve gametleri kendi kamçısını taşır ve her vuruş bağımsızdır.

Bazı kitrid türlerinin büyük miktarlarının ikiyaşamlıları öldürdükleri bilinmektedir, ama bunun nasıl olduğu henüz anlaşılmamıştır. Enfeksiyon "kitridiomikozis" olarak tanımlanır. 1998'de Avustralya ve Panama'daki kurbağa populasyonlarının azalmasıyla kitridiomikozis keşfedilmiştir.

Kitridler ayrıca bitkilerde de patojenlerdir; LatinceSynchytrium endobioticum türü kitrid patateste siyah siğil yapan önemli bir patojendir.

Kitridlerin en eski fosil bulguları İskoçya'da Devonian-devrine ait olarak bulunmuştur. Bu fosiller yakın olarak Allomyces cinsine benzerlik göstermektedir.[1]

Sınıflandırma

Eski sınıflandırmalarda Kitridler, Mantar alemi içindeki Myxomycophyta altşubesinin Phycomycetes sınıfında gruplandırılmışlardır.

Kaynakça

  1. ^ Taylor, T.N. (1994). "Allomyces in the Devonian". Nature. Cilt 367. s. 601. doi:10.1038/367601a0. 

Dış bağlantılar