İçeriğe atla

Mirliva

Vikipedi, özgür ansiklopedi
04.01, 2 Ekim 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23467585 numaralı sürüm (Bot: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Osmanlı ordusu rütbeleri
Deniz Kara
Başkomutanlar ve Subaylar
Padişah
Sadrazam
Harbiye Nazırı
Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Reisi
Amiral Müşîr
Birinci ferik amiral Ferîk-i evvel
Ferik amiral Ferîk-i sânî
Liva amiral Mirliva
Kalyon kaptanı Miralay
Fırkateyn kaptanı Kaymakam
Korvet kaptanı Binbaşı
Kıdemli yüzbaşı Kolağası
Yüzbaşı Yüzbaşı
Mülazım Mülâzım-ı evvel
Mühendis Mülâzım-ı sânî

Mirliva (Osmanlıcaميرلوا[1]), Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Türkiye'nin ilk yıllarında kullanılan, ferik ile miralay rütbeleri arasında olan ve günümüz rütbelerinden tuğgeneral rütbesine denk bir askeri rütbe. Paşalık unvanı mirliva rütbesinden itibaren kazanılırdı.

Mirliva kelimesi mir (Osmanlıcaمير, kuman) ile liva (Osmanlıcaلوا, tugay) kelimelerinin birleşmesi sonucu oluşturulmuştur. Bu rütbeye sahip olanlar genelde tugay ya da tümen kumandanı görevinde bulunması beklenmiştir. Fakat sabit bir kural değildi.

Mesela Mahmut Şevket Paşa mirliva rütbesiyle Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye Riyaseti'ne (Genelkurmay Başkanlığı) atanmış ve 16. Kolordu komutanıyken 1 Nisan 1916'da Diyarbakır'da bu rütbeyi alan Mustafa Kemal Paşa ise Yıldırım Ordular Grubu Komutanı görevinde bulunmuştur.

Ancak mirliva rütbesi de 26 Kasım 1934 tarihli 2590 sayılı Lâkap ve Unvanların Kaldırılması Hakkındaki Kanun'un üçüncü maddesi gereğince iptal edildi.

Rütbe

1909-1920

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ http://www.sevde.de/OsmanliTurkcesiSozlugu.pdf 7 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Osmanlı Türkçesi Sözlüğü, s. 309