Özbeyli, Köse

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.10, 4 Nisan 2020 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 21969998 numaralı sürüm (iklim/ekonomi/altyapı silme AWB ile)
Özbeyli
Harita
Gümüşhane
Gümüşhane
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlGümüşhane
İlçeKöse
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam218
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0456
Posta kodu29650
Resmî site
[1]

Özbeyli, Gümüşhane ilinin Köse ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köy halkı, Ahıska Türklerinden oluşmaktadır.

köy eski adı hozbirik yani ermenice () olarak denilmektedir. 1955'te çıkarılan yasa ile köyün adı köyde görev yapan öğretmen Hulusi Özbeyli'nin soyadını köye verilmiştir. köyün adı Özbeyli köyü olarak değiştirilmiştir.

Özbeyli köyü halkının tamamını, Osmanlı-Rus (1877-78) savaşı sırasında Ardahan TİKAN'dan gelen Ahıskalılardan oluşur. Kendilerine Muhacir derler.Sünni-hanefi inanca mensupturlar.Köyde çok canlı bir sosyal hayat olmayıp,yaz aylarında köy dışında yaşayan halkın köye gelmesi ile canlılık başlar.Folklorik yapısında daha çok Erzurum ezgileri önce çıkar.Kullandıkları dil itibarıyla Gümüşhane lehçesinden farklı daha çok ahıska-kafkas lehçesi hakimdir. Önceki sakinleri Ermenilerdir.Ev temelleri kazılırken ve Kanalizasyon yapılırken ortaya çıkan kemikler köyün eski bir mezarlık alanı olduğu görüşlerini güçlendirmektedir.Köy ve köy dışında yaşayanşimdiki halkın gelmesinden ewel köy ermenilerin rum ve rusların ikamet ettiği bölgedir 2 seferberlik zamanında şimdiki halk oluşturur. köyde bulunan başlıca soyadları.

1- Demir 2- Dilek 3- İnci 4- Fidan 5- Güler 6- Karaman 7- Kazanasmaz 8- Kalkan 9- Tekin 10-KÖle 11- Macit 12- Kaşdemir 13- Kalıoğlu 14- Mutlu 15- Şenyıldız

Kültür

AHISKA TÜRKLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri içerisinde bölge yetiştirdiği hayvanlar ve ürünleri ile çiftlik olarak bilinir. Yörenin önde gelen yemekleri Siron, Haşıl, Fırın Erişte, Mantı Çorbası, Lemis, Fasulye Bulgurlusu, Tatlı Çorbası, Un Herlesi Çorbası, Gavut Çorbası, Yavan Çorbası, Doduk Çorbası, Fırfır Çorbası, Dırma Çorbası, Gendime Çorbası, Erişte Çorbası, Arpa Yarması Çorbası, Zuluflu Çorbası, Pağla Denlisi, Borani, Fıtfıt Haşılı, Patates Kavurması, Muhla, Yergök Dolması, Sütlü Haşıl, Evelik Dolması, Kelem Dolması, Lor Dolması, Ekşili Dolma, Ekmek Aşı, Çırtma Fasulye, Kaygana, Kete, Pancar Kavurması, Pişi, Tava Lemisi, Zırıhta, Lahana Dolması, Yalancı Dolma, Güveç, Su Böreği, Papara, Toğala Kuymağı, Hıngel, Galıya, Karın Kaymağı Sebze, Su Böreği, Ekşili Dolma, Bulgur Topağı, Pağla Katısı, Pestil, Sini Böreği Erişte Tatlısı, Asude Kuymağı, Kara Helva, Burma, Tel Helvası, Lalanga, Aşure, Cevizli Börek, Musta Tatlısı, Fışkıl Tatlısı, Sütlaç, Herle, Köme, Gaysefe, Tel Kadayıf, Sini Tatlısı, Burma Baklava'dır.fish and chips,olliyn koru orelet,sprite , fanta, muz , ananas suyu ,avakado,ceviz suyu ,yumurta turşusu.tropikal hıyar, kavun,

C oğrafya

Gümüşhane iline 53 km, Köse ilçesine 7 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2000 159
2011 147
1997 300

Dış bağlantılar

Şablon:Portal