3. Dağ Tümeni (Almanya)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
3. Dağcı Tümeni
1940, Tümen'in Sembolü
Etkin1 Nisan 1938–8 Mayıs 1945
ÜlkeNazi Almanyası
SınıfıWehrmacht
TipiGebirgsjäger
GöreviDağ Savaşı
BüyüklükTümen
KarargâhGraz
Savaşları2. Dünya Savaşı
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Generaloberst Eduard Dietl
General der Gebirsgtruppen Julius Ringel
Generalleutnant Hans Kreysing
Generalleutnant August Witmann
Generalleutnant Paul Klatt

3. Dağcı Tümeni 2. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht Tümenleri'nden biriydi. 1938'de Anschluss'un ardından Avusturya Ordusu'ndan 5. ve 7. Tümenlerin birleştirilmesi sonucu oluşturulmuştur.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tümen Polonya Seferi'ne Güney Ordular Grubu'nun bünyesinde katıldı ancak sefer bitmeden tümen Westwall'e kaydırıldı. Tümen, 1940'da Norveç'in İşgali'ne katıldı.
1941'de Tümen Silberfuchs Operasyonu'na katılmak için Laponya'ya kaydırıldı. Bu operasyonun amacı Sovyetler'in Arktik'te kalan kesmine saldırmaktı. Ancak tümen Murmansk'ı ele geçirmeyi başaramadı. 139. Dağcı Alayı hariç tüm tümen rehabilitasyon amaçlı Almanya'ya çekildi. Tümen rehabilitasyondan sonra 1942'de Norveç'e geri döndü. Ardından Doğu Cephesi'ne transfer edildi ve Leningrad yakınlarındaki Kuzey Ordular Grubu'nun ihtiyatı olma görevini üstlendiler. Tümen Stalingrad'a yardım etmek için güneydoğuya kaydırıldı. Tümen, savaşın kalan kısmında cephenin güneyinde savaştı. Sırasıyla Ukrayna, Macaristan, Slovakya ve Sovyet Kuvvetlere teslim oldukları Silezya'da mücadele ettiler.

Komutanları[değiştir | kaynağı değiştir]