Şekerhacılı, Sungurlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
16.31, 4 Aralık 2016 tarihinde By erdo can (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17894765 numaralı sürüm (Yıl bağlantıları kaldırıldı, değiştirildi: 2007 → 2007, 2000 → 2000, 1997 → 1997 AWB ile)
Şekerhacılı
Harita
Çorum
Çorum
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlÇorum
İlçeSungurlu
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam163
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0364
Posta kodu19327
Resmî site
[1]

Şekerhacılı, Çorum ilinin Sungurlu ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köy ahalisinin Maraş ve Erzurum Göçmeni olduğu bilinir. Asıl adı Zekerhacılı'dır. Ancak köyün bu gizli tarihi çok bilinmemektedir. İlk yerleşen kuşaktan sözlü ve yazılı bir anlatım sonraki kuşaklara aktarılmamıştır. ilk yerleşim tarihi ve göç tarihi bilinmemektedir. Öyleki soyadı kanuni ile birlikte köyün hepsi "S" harfi ile başlayan ilginç soyadlar almışlardır; "Sakinci, Sakmak, Salur, Saklavcı, Sakik, Sakınç, Sakıncı, Saklıca, Salgın,Samgam." Yazan : Sarp Anıl Sakinci

Kültür

Başta Ankara olmak üzere, İstanbul ve İzmir'e göç almıştır. Karadeniz bölgesinde olmasına rağmen, iklimsel olarak içanadolu iklimi hakimdir. Kurak ve tepelik bir araziye sahiptir. Tahıl üretimi ağırlıkta olmakla birlikte, azda olsa hayvancılık vardır. Sofralık üzüm bağları vardır ve elbette boğma rakıları. Arazi koşulları ve iklim nedeniyle köy yoksul bir köydür. Bu nedenle köylüler ilk yerleşimden bugüne alternatif ekonomik kaynaklar yaratmaya çalışmıştır. Sabunun üretiminin kıt olduğu Cumhuriyet dönemlerinde, köylü memleket memleket dolaşıp saça iyi gelen killi toprağını satmıştır. Sabun üretiminin ve kullanımının yaygınlaşması ile birlikte köylü fay üretimine başlamıştır. Fay hammadesi pirinç kabuğu tozu olup içine belli bir miktarda deterjan katılırak elde edilmiştir. Fay çıkması zor sanayi ve yemek yağlarının temizlenmesinde kullanılmaktadır; Edirne'den Karsa kadar köyün erkekleri bu maddeyi satmıştır. Fay'ın üretimine hala devam eden ve satan köylülerin olduğu söylenmektedir.

Coğrafya

Çorum iline 67 km, Sungurlu ilçesine 24 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 172
2000 163
1997 162

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Buğday en büyük geçim kaynağıdır.

SARP SAKİNCİ

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. İlçe civarında kanalizasyon şebekesi olan nadir köylerden biridir. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Ancak civar köylerin de bağlı olduğu bir telekom santrali vardır.Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal