Şartname

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bir şartname genellikle bir malzeme, tasarım, ürün veya hizmet tarafından karşılanması gereken bir dizi belgelenmiş resmi gereksinimi ifade eder.[1] Şartname genellikle bir teknik standart türüdür.

Şartnameler, hem kamu hem de özel sektörlerde çeşitli organizasyon türlerinden herhangi biri tarafından geliştirilebilen bir teknik standart türüdür. Örnek kuruluş türleri arasında bir şirket, bir konsorsiyum (küçük bir şirketler grubu), bir ticaret birliği (endüstri çapında bir şirketler grubu), bir ulusal hükümet (farklı kamu kuruluşları, düzenleyici kurumlar ve ulusal laboratuvarlar ve enstitüler dahil), bir meslek birliği (toplum), ISO gibi amaca yönelik bir standartlar organizasyonu veya satıcıdan bağımsız olarak geliştirilen genel gereksinimler yer alır. Bir kuruluşun diğerinin standartlarına atıfta bulunması (referans, çağrı, alıntı) yaygındır. Gönüllü standartlar, bir hükümet veya iş sözleşmesi tarafından kabul edilirse zorunlu hale gelebilir.

Şartname türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Farklı türlerde teknik veya mühendislik şartnameleri (specs) vardır ve bu terim farklı teknik bağlamlarda farklı şekillerde kullanılır. Genellikle belirli belgelere ve/veya bu belgelerdeki belirli bilgilere atıfta bulunurlar. "Şartname" kelimesi genel olarak "açıkça veya ayrıntılı olarak belirtmek" veya "spesifik olmak" olarak tanımlanır.

  • Gereksinim şartnamesi, belirli bir malzeme, tasarım, ürün, hizmet vb. tarafından karşılanması gereken belgelenmiş bir gereksinim veya belgelenmiş gereksinimler kümesidir.[1] Birçok alanda mühendislik tasarımı ve ürün geliştirme süreçlerinin yaygın bir ön parçasıdır.
  • Fonksiyonel şartname bir tür gereksinim spesifikasyonudur ve fonksiyonel blok diyagramlarını gösterebilir.[kaynak belirtilmeli]
  • Tasarım veya ürün şartnamesi, tasarlanan bir çözüme veya nihai olarak üretilen çözüme atıfta bulunarak, "Gereksinim şartnamesi" için çözümlerin özelliklerini açıklar. Genellikle imalatı/üretimi yönlendirmek için kullanılır. Bazen "şartname" terimi burada veri sayfası (veya "spesifikasyon sayfası") ile bağlantılı olarak kullanılır, bu da kafa karıştırıcı olabilir. Bir veri sayfası, genellikle bir üretici tarafından insanların ürünleri seçmesine veya kullanmasına yardımcı olmak için yayınlanan bir öğenin veya ürünün teknik özelliklerini açıklar. Veri sayfası, nasıl üretileceğini bildirme anlamında teknik bir şartname değildir.
  • Hizmet içi veya bakımı yapılmış şartname, aşınma ve bakımın (konfigürasyon değişiklikleri) etkileri de dahil olmak üzere, bir sistemin veya nesnenin yıllarca çalıştıktan sonraki koşullarını belirtir.

Kullanım alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Mühendislik, üretim ve alanlarında, tedarikçiler, satın alanlar ve malzeme, ürün veya hizmet kullanıcıları için tüm gereksinimleri anlamak ve bunlar üzerinde anlaşmaya varmak hayati önem taşır.[2]

Bir şartname, genellikle bir sözleşme veya tedarik belgesi tarafından atıfta bulunulan bir standart veya başka bir şekilde üzerinde anlaşmaya varılan bir dizi gereksinimi (yine de genellikle tekil olarak kullanılır) ifade edebilir. Her durumda, belirli gereksinimler hakkında gerekli ayrıntıları sağlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Form and Style of Standards, ASTM Blue Book (PDF). ASTM International. 2012. Erişim tarihi: 5 Ocak 2013. 
  2. ^ Gary Blake ve Robert W. Bly, The Elements of Technical Writing, s. 108. New York: Macmillan Publishers, 1993. 0020130856

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]