Şablon:GM/2020-08-10

Vikipedi, özgür ansiklopedi
August Friedrich Ferdinand von Kotzebue (Almanca telaffuz: [ˈaʊɡʊst fɔn ˈkɔtsəbu]; 3 Mayıs 1761 – 23 Mart 1819), Alman oyun yazarı ve yazar. Aynı zamanda Rusya'da Generalkonsul olarak da çalışmıştır.

Kotzebue'nin kitaplarından biri 1817 Wartburg Festivali sırasında yakılmıştır. 1819'da Burschenschaften militan üyesi Karl Ludwig Sand tarafından öldürülmüştür. Kotzebue'nin öldürülmesi Metternich'e Burschenschaften'ı dağıtan, liberal basını sindiren ve Alman Konfederasyonu'nda akademik özgürlüğü kısıtlayan 1819 Karlsbad Kararnamesi'ni yürürlüğe sokmak için bahane olmuştur. (Devamı...)


ATM (İngilizce Automated Teller Machine sözcüklerinin kısaltması), ticari bankalar tarafından kullanılmakta olan bir dağıtım kanalıdır. Önceleri sadece para ödeme ve ekstre basma gibi hizmetler sunabilirken, günümüzde, para yatırma, EFT, fatura ödeme ve yatırım gibi birçok konuda müşterilere hizmet vermektedir.

Makinenin mucidi; Osmanlı Ermenisi Luther George Simciyan'dır ve 1930'larda Amerika'da pek talep görmediği için bir müddet sonra kullanımdan kalkmıştır. Daha sonra, İngiliz John Shepherd-Barron tam elektronik bankamatiği icat etmiştir. Tam anlamı ile ATM sayılabilecek ilk cihaz 27 Haziran 1967 tarihinde De La Rue firmasınca Barclays Bank için üretilerek, Londra'nın Enfield kasabasında hizmete sunulmuştur. Çoğunlukla üzerinde manyetik bir banda sahip plastik kartlar ile işlem yapılabilen bankamatiklerde işlemlere başlanmadan önce kullanıcıdan karta ait şifre talep edilerek güvenli giriş temin edilmektedir. Zaman içinde, bankamatik cihazlarına kartsız işlem menüleri de dahil edilmiştir. ATM cihazı Türkiye'ye ilk defa 1982 yılında Türkiye İş Bankası tarafından, Bankamatik ismiyle kurulmuştur. (Devamı...)