Elektronik Fon Transferi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tarafsız Bakış Açısı Bu maddede belli bir devletin bakış açısının ağırlıkta olduğu bir tür sistemik yanlılık sorununun bulunduğu düşünülmektedir.
Maddenin evrenselleştirilmesi ve uygun hâle getirilmesi için lütfen tartışmaya katılınız.
Şablonu maddeden çıkarmadan önce şablonun yardım sayfasını lütfen inceleyiniz. (Şubat 2016)
Evrenselleştirme

Elektronik Fon Transferi ya da kısa adı ile EFT Türkiye'de ilk olarak 1 Nisan 1992 tarihinde TCMB bünyesinde sistemin devreye girmesi ile başlatılmış olup, kısaca iki farklı banka arasındaki TL cinsinden ödemelerin gerçekleştirilmesi işi olarak tanımlanabilir.

Türkiye'de EFT sistemi TCMB tarafınca işletilmekte olan bir sistem olup, sistem çerçevesi T.C. Bankalar Kanunu tarafından düzenlenmektedir. Gün içi işlemler 08.30 - 17.30 arasında gerçekleştirilebilmekte olup, sistem ile ilgili sorumluluk TCMB'ye aittir.

Bugün, EFT Sistemi sayesinde kuruluşlar ve bireyler, bankalarının kendilerine sunduğu telefon bankacılığı ve internet bankacılığı hizmetlerini kullanarak, diğer şahıslara yönelik ödemelerini, kredi kartı borçlarını, telefon, doğalgaz, elektrik, su, yakıt, okul taksidi gibi birçok türdeki ödemelerini günü geldiğinde, anında gerçekleştirebilmekte; bu da ülke içerisindeki mali ve finansal dengelerin sağlanmasında önemli katkı sağlamaktadır.

İşlem[değiştir | kaynağı değiştir]

EFT işlemini gerçekleştirirken 4 ana unsur vardır: Gönderen, alıcı, gönderenin bankası ve alıcının bankası. Bu bilgileri sisteme doğru bir şekilde girdiğiniz zaman paranız bankanız tarafından işleme alınır ve onay aşaması başlar.

İlk olarak, yatırdığınız para miktarının hesabınızdaki yeterliliği kontrol edilir ve hesabınızda yeterince para varsa, para transferine sistem tarafından onay verilir. Sistemin onayı ile yatırmış olduğunuz para miktarı alıcının hesabına geçer. Bu işlemler, EFT Sistemi sayesinde çok hızlı bir şekilde gerçekleşir. Eğer bakiyenizde yeterince para yoksa sistem işlemi yapmaz ve ödeme kuyruğunda bekletir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]