Şablon:GM/2020-05-08

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Koronavirüs, ya da corona virüsü (LatinceOrthocoronavirinae), kuşlarda ve memelilerde hastalıklara sebep olan ve Coronaviridae familyasının iki alt familyasından birini oluşturan virüslerdir. İnsanlarda genellikle ciddi olmayan virüs, nezle vakalarının önemli bir bölümüne yol açmasıyla birlikte, aralarında MERS-CoV, SARS-CoV ve COVID-19 (2019-nCoV)'un bulunduğu bazı nadir koronavirüs çeşitleri ölüm riski bulunduran solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Koronavirüsler ineklerde ve domuzlarda ishal, tavuklarda ise üst solunum yolu hastalıklarına sebep olur.

İçerisinde barındırdığı genetik materyal (genom) pozitif polariteli, tek iplikçikli RNA'dan oluşur. Bugüne kadar tespit edilmiş en büyük RNA genomuna sahip virüslerdir, 30 kilobazdan büyük bir uzunluğa sahiptir. 125 nanometre büyüklüğe sahip olan virüsün en belirgin özelliği etrafındaki değneğe benzeyen çıkıntılarıdır. Bu özelliğiyle mikroskop altında güneşin taç küresine (Latince: corona) benzediği için koronavirüs adını almıştır.

SARS-CoV 2'nin de aralarında yer aldığı koronavirüs hastalıklarına karşı henüz herhangi bir aşı veya özel antiviral ilaç geliştirilmemiştir. Hastalığın kontrol edilmesinde semptomatik tedavi, izolasyon ve çeşitli deneysel uygulamalar yer alır. El yıkama, mesafe koyma ve yüze dokunmama koronaviral hastalıkların yayılmasını önlemek için önerilen önlemlerdendir. (Devamı...)


Hong Kong bayrağı, ya da Çin Halk Cumhuriyeti, Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi bayrağı (Geleneksel Çince: 中華人民共和國香港特別行政區區旗; Basitleştirilmiş Çince: 中华人民共和国香港特别行政区区旗), kırmızı zemin üzerinde Hong Kong'a özgü bahunya çiçeğini temsil eden beş taçyapraktan oluşur. Zemin rengi olan kırmızı, Çin'in resmî bayrağına bağlı kalınarak seçilmiştir.

Hong Kong bayrağı 16 Şubat 1990 tarihinde tasarlanmış ve 4 Nisan 1990'da Yedinci Çin Ulusal Halk Meclisi'nin üçüncü oturumunda kabul edildi. Birleşik Krallık yönetiminden çıkarak Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlanma kutlamalarının yapıldığı 1 Temmuz 1997'de ilk kez resmî olarak göndere çekilmiştir. Bayrağın kesin kullanım alanı ve kuralları Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de toplanan danıştay toplantısında yasalara göre düzenlenmiştir.

1843 yılından 1997'de İngilizlerin Hong Kong üzerindeki yetkilerini Çin Halk Cumhuriyeti'ne bıraktığı süreye kadar Hong Kong bayrağı birçok değişiklik geçirmiştir. Bundan bir önceki bayrak, bayrağın bakanın sol kısmının üst yarısında kalan İngiliz bayrak simgesi ve sağ kısmının ortasında beyaz bir çember içinde bulunan Hong Kong armasından oluşuyordu. (Devamı...)