Şablon:GM/2020-04-27

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Koronavirüs, ya da corona virüsü (LatinceOrthocoronavirinae), kuşlarda ve memelilerde hastalıklara sebep olan ve Coronaviridae familyasının iki alt familyasından birini oluşturan virüslerdir. İnsanlarda genellikle ciddi olmayan virüs, nezle vakalarının önemli bir bölümüne yol açmasıyla birlikte, aralarında MERS-CoV, SARS-CoV ve COVID-19 (2019-nCoV)'un bulunduğu bazı nadir koronavirüs çeşitleri ölüm riski bulunduran solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Koronavirüsler ineklerde ve domuzlarda ishal, tavuklarda ise üst solunum yolu hastalıklarına sebep olur.

İçerisinde barındırdığı genetik materyal (genom) pozitif polariteli, tek iplikçikli RNA'dan oluşur. Bugüne kadar tespit edilmiş en büyük RNA genomuna sahip virüslerdir, 30 kilobazdan büyük bir uzunluğa sahiptir. 125 nanometre büyüklüğe sahip olan virüsün en belirgin özelliği etrafındaki değneğe benzeyen çıkıntılarıdır. Bu özelliğiyle mikroskop altında güneşin taç küresine (Latince: corona) benzediği için koronavirüs adını almıştır.

SARS-CoV 2'nin de aralarında yer aldığı koronavirüs hastalıklarına karşı henüz herhangi bir aşı veya özel antiviral ilaç geliştirilmemiştir. Hastalığın kontrol edilmesinde semptomatik tedavi, izolasyon ve çeşitli deneysel uygulamalar yer alır. El yıkama, mesafe koyma ve yüze dokunmama koronaviral hastalıkların yayılmasını önlemek için önerilen önlemlerdendir. (Devamı...)


Juche Kulesi, ya da resmi adıyla Juche Fikri Kulesi (Hanja: 主體思想塔; Hangul: 주체사상탑), Kuzey Kore'de başkent Pyongyang'da yer alan, adını Kim İl-sung'un doktrinleştirdiği Juche felsefesinden alan beton anıtsal kule.

Juche fikrini komünist sembolizm akımıyla anıtsallaştırmak amacıyla çeşitli kararlar alınmış ve bir anıt kulenin yapılması kararlaştırılmıştır. Yapılacak kulenin tasarımı, büyük oranda Kim İl-sung'un oğlu Kim Cong-il'a aittir. Ülkenin başkenti Pyongyang'da yer alan ve birçok askeri geçide sahne olan ünlü Kim İl-sung Meydanı'nın tam karşısına inşa edilen anıt kule, ülkenin kurucusu Kim İl-sung'un 70. doğum gününde, 1982'de açılmıştır. Kule, 150 metre yüksekliğindedir ve tepesinde 20 metrelik kırmızı metal bir alevden oluşur (toplam 170 m). Bu uzunluğuyla San Jacinto Anıtı'ndan sonra 2.9 metrelik fark ile dünyanın en uzun ikinci kulesidir. Kulenin önünde İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli'nden esinlenilen, komünizmin sembolü olan orak, çekiç ve geleneksel Kore güzel yazı sanatını ve aydınları (entelijansiya) temsilen yanına eklenen fırçayı taşıyan üç kişinin bulunduğu 30 metrelik bir heykel bulunur. Bu orak, çekiç ve fırça simgesi aynı zamanda Kore İşçi Partisi bayrağında yer alır. (Devamı...)