Şablon:GM/2017-01-13

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Graz Üniversitesi (Almanca: Karl-Franzens-Universität Graz), Graz-Avusturya'da kurulu olan, Avusturya'nın ikinci en eski üniversitesidir.

1585'te Arşidük II. Charles tarafından kurulmuştur. Tarihi boyunca çoğunlukla Katolik Kilisesi tarafından kontrol edilmiş ve 1782'de İmparator II. Joseph tarafından, eğitim kurumlarında devlet kontrolünün sağlanması amacıyla kapatmış ve kurumu bir liseye dönüştürmüştür. 1827'de İmparator II. Franz kuruluşu tekrar üniversiteye çevirmiş, adı da bu nedenle Charles Francis Üniversitesi anlamına gelen Karl-Franzens-Universität halini almıştır. Ludwig Boltzmann üniversitede farklı zamanlarda profesörlük yapmış (1869-1873 ve 1876-1890) ve sıcaklığın istatistiksel teorisini burada geliştirmiştir. Nobel Ödülü sahibi Otto Loewi (1909-1938) ve yine Nobel Ödülü sahibi Victor Franz Hess de okulda ders verenler arasındadır. Erwin Schrödinger, 1936'da kısa bir süre için üniversitenin başkanlığını yapmıştır. Avusturya - Karl Franzens Graz Üniversitesi 22.000´in üzerinde öğrencisi ve 6 fakültesiyle Avusturya´nın ikinci büyük üniversitesidir. Graz Üniversitesinin kuruluşundan bu yana Walter Nernst, Fritz Pregl, Julius Wagner von Jauregg, Erwin Schrödinger, Otto Loewi, Viktor Franz Hess ve Karl von Frisch olmak üzere 9 tane profesörü nobel ödülü almıştır. Üniversitenin kütüphanesi Steiermark bölgesinin en büyük kütüphanesine sahiptir. (Devamı...)


José Enrique Rodó (15 Temmuz 1872, Montevideo, Uruguay-1 Mayıs 1917, Palermo, İtalya), Uruguaylı düşünür, eğitimci ve deneme yazarı. İspanyol Amerikası'nın en önemli düşünürlerinden biri sayılır. Birleşik bir İspanyol Amerikası'nın yaratılmasına yönelik görüşleriyle Güney Amerika halklarını derinden etkilemiştir. Bütün yapıtlarında reformarse es vivir (insanın yanlışlarını düzeltebilmesi yaşamak demektir) biçimindeki özdeyişinde ortaya koyduğu ahlak anlayışının izlerine rastlanır.

Yaşamının büyük bölümünü Montevideo'da yazıp okuyarak, ders vererek ve siyasal çalışmalara katılarak geçirdi. 1895'te Revista nacional de literatura y ciencias sociales dergisinin kurucuları arasında yer aldı. 1898'den sonra Montevideo'daki Uruguay Cumhuriyet Üniversitesi'nde edebiyat profesörlüğü yaptı. Ayrıca Uruguay Ulusal Kütüphanesi'nin yöneticiliğini üstlendi. 1902 ve 1908'de Temsilciler Meclisi'ne seçildi. İspanyol Amerikası'nda yazılmış en etkili felsefi yapıtlardan biri sayılan Ariel (1900) adlı denemesinde, insan yaşamının örüntülerini ve hem kişisel, hem de siyasal davranışları ele alarak, insanın herkes için yararlı eylemlerde bulunmasının temelinde onun kendini tanımaya yönelik çabasının yattığını öne sürdü. Kuzey Amerika maddeciliği olarak adlandırdığı anlayışı eleştirerek İspanyol Amerikası gençlerine demokrasinin en iyi özelliklerini benimsemeleri çağrısında bulundu. Yapıtta saygın öğretmen kişiliğindeki Próspero, öğrencisi olan gençlere maddi kazançların çekiciliğine kapılmamaları, iyi bir yaşam için tinsel, ahlaki ve düşünsel güçlerini kullanmaları yolunda öğütler verir. (Devamı...)