Şablon:GM/2017-01-10

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kurbağa (LatinceAnura), Yunanca'daki "yokluk" ön eki olan ἀ(ν)- an- ile yine Yunanca'da "kuyruk" anlamına gelen οὐρά ourá sözcüklerinden sahte türetilmiş bir terimdir ve "kuyruksuz" demektir.

Erişkinlerinin uzun arka bacaklar, tıknaz gövde, araları zarlı parmaklar, çıkık gözler ve kuyruksuzluk gibi özellikleri bulunan kurbağaların büyük çoğunluğu yarı sucul bir yaşam sürer ama tırmanarak ya da zıplayarak karada da rahatça hareket edebilirler. Her memeli canlı gibi yumurta ile çoğalamazlar. Özellikle çiftleşme döneminde belirginleşen ve halk arasında "vıraklama" olarak anılan seslenişleriyle dikkat çeken kurbağalar, ekvatordan subarktik bölgelere kadar olan, geniş bir yayılım alanında bulunurlar. Çoğunluğu tropik yağmur ormanlarında olmak üzere, toplam 33 familyaya dağılmış yaklaşık 5250 türü bulunan bu canlılar, çeşitliliği en fazla olan omurgalılardandır. Ancak, kimi kurbağa türlerinin giderek azalan sayıları da dikkat çekmektedir. Kurbağalar yazın toprağın altında kurur. (Devamı...)


Theodore Schultz (d. 30 Nisan,1902 Arlington, South Dakota, ABD - ö. 26 Şubat,1998, Evanston, Illinois), Amerikalı iktisatçı. 1979'da Sir Arthur Lewis ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

Theodore Schultz, ABD South Dakota eyaletinin küçük bir şehri olan Arlington'da doğmuştur. 1921'de ziraat bilimi eğitimi için ABD'de South Dakota Üniversitesine girmiş ve 1927'de B.Sc diploma derecesi almıştır. Ondan sonra ABD'de Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde iktisat üzerine doktora çalışmaları yapmış ve 1927'de Ph.D. doktora derecesini kazanmıştır. 1930-1943 dönemlerinde ABD'de Iowa Eyalet Üniversitesi'nde üniversite hocalığı yapmış; ondan sonra ABD'de Chicago Üniversitesi'nde profesörluk unvanını taşımıştır. 1998'de ABD İllinois eyaletinin Evanston şehrinde ölmüştür. Schultz'un ünlü çalışmaları hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde tarım sektörünün iktisadi gelişmede rolü üzerindedir. İnsan sermayesi kavramının bir bölümü olan eğitim sermayesi üzerinde ve özellikle eğitime yapılan yatırımların rolü üzerinde yaptığı çalışmalar 20. yüzyılda milletlerarası ve gelişen ülkeler içinde iktisadi politikaların geliştirilmesinde önemli etkileri olmuştur. 1998 Nobel Ekonomi Ödülü tarım ekonomisi ve tarım ekonomisinin gelişme ekonomisi içindeki rolü üzerindeki seçkin çalışmaları dolayısıyla verilmiştir. (Devamı...)