Şablon:GM/2015-10-02

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kerbela oyunu Ali Berktay’ın kaleme aldığı iki perdelik tiyatro oyunu.

Müslümanların tarihinde yaşanan en trajik olaylardan biri olan Kerbelâ Olayı, İslam peygamberi Muhammed’in torunu Hüseyin bin Ali’ye bağlı küçük bir grubun, Emevi halifesi Yezid’e bağlı ordunun Hicri 61. yılın 10. Muharrem gününde, bugün Irak sınırlarında olan Kerbela’da karşılaşmalarını ve aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu Hüseyin bin Ali ve mahiyetindekilerin öldürülmelerini konu edinmektedir. Oyunun bir buçuk yıl süren yazım süreci 1995’te başlamış, öncelikle kitap olarak yayımlanmış, ilk sahnelemesi ise 2009’da yapılmıştır. Gerek Ankara Devlet Tiyatrosu, gerekse İstanbul Şehir Tiyatroları sahnelemesinde kapalı gişe oynayarak konusu, işlenişi, müzikleri, koreografisi, oyuna eşlik eden koro, kostümleri, işitsel ve görsel efektleriyle dikkatleri üzerine çekmiştir. Oyun, Kerbelâ Olayı'nın dini boyutundan ziyade, tarihten bir kesitle yola çıkarak hırs, iktidar, baskı karşısında adalet, direniş ve mücadele ruhunu sunmaktadır. (Devamı...)


Mickaël Landreau Mickaël Vincent André-Marie Landreau (Fransızca telaffuz: [mikaɛl lɑ̃dʁo]; d: 14 Mayıs 1979), Fransız eski millî kaleci. Pozisyonları önceden sezmesiyle, etkili refleksleri ve kurtardığı penaltılarla bilinen Landreau, kariyeri boyunca şu ana kadar tam 39 penaltı kurtardı.

1996 yılında 17 yaşında Nantes'ta profesyonelliğe adım atan Landreau, kariyerindeki ilk maçına; kariyerinin son anlarında oynayacağı takım olan Bastia karşısında çıktı ve Ľubomír Moravčík'in penaltısını kurtararak gelecekte iyi kaleci olacağının sinyallerini vermeye başladı. Bu maçtan itibaren Nantes'ın birinci kalecisi olan Landreau, 1998 yılında ise daha 19 yaşında olmasına rağmen takım kaptanlığına yükseldi. 1999 ile 2000 yıllarında kupa şampiyonluğu yaşayan Landreau, 2001 yılında ise Ligue 1 şampiyonluğu yaşadı. Aynı yıl Fransa kadrosuna katıldı ve ilk millî formayı 2001 FIFA Konfederasyonlar Kupası turnuvasında giydi. 2006 yılına kadar Nantes'ın kalesini koruduktan sonra, Paris Saint-Germain'e transfer oldu ve aynı yıl, Fransa formasıyla ikinci oldukları 2006 FIFA Dünya Kupası'nda da yer aldı. 2009 yılında Lille'e transfer olan Landreau, 2011 yılında Lille forması altında lig ile kupa şampiyonluğu yaşadı. 2012'nin sonlarında Lille ile sözleşmesini karşılıklı olarak fesheden Landreau, 2013 yılının başında ise Bastia'ya transfer oldu ve aynı yılın sonlarında kariyerindeki 603. lig maçına çıkarak Jean-Luc Ettori'ye ait olan "ligte en fazla forma giyen fubolcu" rekorunun da sahibi oldu. (Devamı...)