İz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İz
YazarAhmet Sami Özbudak
İlk gösterim7 Mart 2014[1]
GalataPerform
İstanbul
ÜlkeTürkiye Türkiye
Orijinal dilTürkçe
Zaman ve mekânTarlabaşı’ndaki yüzyıllık bir binada

İz, Ahmet Sami Özbudak tarafından yazılmış bir tiyatro oyunudur.[2]

2013 yılında yazılan bu oyun GalataPerform topluluğu tarafından sahnelendi. Özbudak, bu oyunla Avrupa'nın en prestijli ödüllerinden biri olarak gösterilen Heidelberger Stückemarkt Avrupa Genç Yazar Ödülü'ne layık görüldü.[3][4] Aynı oyunla, Ahmet Sami Özbudak 2013 yılında Tiyatro Tiyatro dergisi tarafından yılın oyun yazarı ödülü seçildi. 18'inci Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü'nü aldı.

Oyunun hikayesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ahmet Sami Özbudak, İz başlıklı oyununda yakın tarihimizin olaylarına değinir. Türkiye'nin yakın tarihindeki üç farklı dönem, Tarlabaşı'ndaki yüzyıllık bir aparmaanda son altmış yılda beş kişinin hikâyelerini birbirine bağlar. 1950'lerde yaşayan ve 6-7 Eylül Olayları'na tanık olan iki Rûm kız kardeş, Markiz ve Eleni; 12 Eylül Darbesi'nde ev sahibi tarafından ihbar edilen bir komünist ve şu anda bir apartman dairesinde yaşayan trans bir kadın ve uyuşturucu satıcısı erkek arkadaşı.

Özbudak'ın ayrımcılık ve zulme dâir hikâyelerinde zaman ve dönemler bulanıklaşır, olaylar kronolojik olarak anlatılma. Özbudak, kısmen gerçek hayat hikâyelerine dayanan dramayı kişisel his ve yorumlara girmeden, izleyicisine anlatır.[5]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2015. 
  2. ^ "Fabulamundi – Playwriting Europe | Ahmet Sami Özbudak". 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2022. 
  3. ^ Jüttner, Andreas. "nachtkritik.de". nachtkritik.de (Almanca). 3 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2022. 
  4. ^ "Zwei türkische Autoren gewinnen beim 28. HEIDELBERGER STÜCKEMARKT". Theaterkompass - Für Theaterbesucher und Theatermacher (Almanca). 19 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2022. 
  5. ^ Mand, Bernd. "Junge türkische Dramatik eröffnet am 1. Autorentag den Wettbewerb beim Heidelberger Stückemarkt". www.nachtkritik.de (Almanca). 3 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2022.