İsabella Operasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

II.Dünya Savaşı sırasında, İsabella Operasyonu, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Büyük Britanya'nın boğulmasının devamı için İspanya ve Portekiz'deki üsleri güvence altına almak için yürürlüğe konacak bir Alman planıydı. Bu konsept, Mayıs 1941'de Hitler tarafından ortaya atıldı, ancak asla uygulanmadı.

İsabella, daha sonra İlona Operasyonu olarak adlandırılan daha küçük ölçekli bir işgal planının erken bir geliştirme versiyonuydu. Plan, ilgili Felix Operasyonu gibi, İspanya anakarasının işgalinin yanı sıra Portekiz, Cebelitarık ve Azor Adaları ve Yeşil Burun Adaları'ndaki ileri operasyon üslerinin ele geçirilmesini gerektiriyordu. Bununla birlikte, Felix'ten farklı olarak Isabella, İspanyol kuvvetlerinin en azından Mihver davasına sempati duyacağını ve İspanya'nın istilasının sadece Müttefiklerin İber Yarımadası'nı işgal etmesi halinde İspanyollara yardım edeceğini varsayıyordu. Operasyonun güney kanadını güvence altına almak için Wehrmacht, Kuzey Afrika'daki Vichy Fransız limanı Dakar'ı da ele geçirecekti. Operasyonun stratejik amacı, İngilizlerin hem Süveyş Kanalı ve Cebelitarık üzerinden hem de Ümit Burnu civarında Orta Doğu ve Hindistan'a giden ve oradan gelen konvoy rotalarını kullanmasını engellemek olacaktı

Plan hiçbir zaman yürürlüğe konulmamış olsa da, General Franz Halder günlüklerinde, Bordeaux'da işgal için ileri bir lojistik üssün hazırlandığından bahsediyor.