Impluvium: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
YBot (mesaj | katkılar)
k düz.
→‎top: düzeltme AWB ile
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Pompei-casa_del_fauno.jpg|küçükresim|Impluvium, Casa del Fauno, [[Pompeii]]]]
[[Dosya:Pompei-casa_del_fauno.jpg|küçükresim|Impluvium, Casa del Fauno, [[Pompeii]]]]
'''Impluvium''' ([[Latince]]: ''im-'' = içine, ''pluvia'' = yağmur) Roma [[avlu]]larında genellikle merkezde bulunan bir süs havuzudur. Aşağı yukarı 30 cm derinliğinde olan impluviumlar compluvium adı verilen çatılardan aşağıya akan yağmur sularının toplandığı yer olduğu için bu şekilde adlandırılmaktadır. Bazen bu sular impluviumun altında bulunan [[sarnıç]]a aktarılarak saklanıp yeniden kullanılmaktadırlar.
'''Impluvium''' ([[Latince]]: ''im-'' = içine, ''pluvia'' = yağmur) Roma [[avlu]]larında genellikle merkezde bulunan bir süs havuzudur. Aşağı yukarı 30 cm derinliğinde olan impluviumlar compluvium adı verilen çatılardan aşağıya akan yağmur sularının toplandığı yer olduğu için bu şekilde adlandırılmaktadır. Bazen bu sular impluviumun altında bulunan [[sarnıç]]a aktarılarak saklanıp yeniden kullanılmaktadırlar.

[[Kategori:Antik Roma mimarisi]]
[[Kategori:Antik Roma mimarisi]]
[[Kategori:Arkeoloji terimleri]]
[[Kategori:Arkeoloji terimleri]]

Sayfanın 21.23, 19 Nisan 2020 tarihindeki hâli

Impluvium, Casa del Fauno, Pompeii

Impluvium (Latince: im- = içine, pluvia = yağmur) Roma avlularında genellikle merkezde bulunan bir süs havuzudur. Aşağı yukarı 30 cm derinliğinde olan impluviumlar compluvium adı verilen çatılardan aşağıya akan yağmur sularının toplandığı yer olduğu için bu şekilde adlandırılmaktadır. Bazen bu sular impluviumun altında bulunan sarnıça aktarılarak saklanıp yeniden kullanılmaktadırlar.