Schwyz (kanton): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Mirada (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Mirada (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
26. satır: 26. satır:


==Tarih==
==Tarih==
Schwyz Vadisinin adı kayıtlara ilk kez 972'de Suittes olarak geçti. Bu tarihten sonra Büyük Mythen'in (1.870 m) eteklerine, Alman kralını temsil eden Zürichgau kontuna bağlı özgür köylüler yerleşti. Schwyz köyü ve Muota Vadisi çevresinde yaşayanlar 1240'ta doğrudan imparatora bağlanma ayrıcalığını elde ettiler. Habsburg hanedanından IV. Rudolf'un (sonradan Almanya kralı I. Rudolf) bu ayrıcalığı tanımayı reddetmesi üzerine Schwyz, Uri ve Unterwalden'le birlikte 1291'de Ölümsüz Birlik'in (''Ewige Bund'') kuruluşuna öncülük etti. Schwyz'in birliğin ilk dönemlerinde oynadığı öncü rol, Schwyz lehçesinde Schweiz (İsviçre) olan adının 1320'de üç kurucu kantona, 1352'de de bütün konfederasyona verilmesiyle sonuçlandı. Avusturyalıların 1386'da Sempach'ta yenilmesinden sonra sınırlarını büyük ölçüde genişleten Schwyz, Reform hareketi sırasında Luthercilere karşı savaştı (1531). 1798'de Fransızların kurduğu [[Helvetia Cumhuriyeti]]'nin parçası olan Schwyz 1803'te yeniden bağımsız kanton statüsü elde etti. 1845'te öteki Katolik kantonlarla birlikte Sonderbund adıyla bilinen ayrılıkçı federasyona katıldı. 1848'de kabul edilen kanton anayasasında 1876 ve 1898'de değişiklikler yapıldı.
Schwyz Vadisinin adı kayıtlara ilk kez 972'de Suittes olarak geçti. Bu tarihten sonra [[Büyük Mythen]]'in (1.870 m) eteklerine, Alman kralını temsil eden Zürichgau kontuna bağlı özgür köylüler yerleşti. Schwyz köyü ve Muota Vadisi çevresinde yaşayanlar 1240'ta doğrudan imparatora bağlanma ayrıcalığını elde ettiler. [[Habsburg hanedanı]]ndan IV. Rudolf'un (sonradan Almanya kralı [[I. Rudolf]]) bu ayrıcalığı tanımayı reddetmesi üzerine Schwyz, [[Uri]] ve [[Unterwalden]]'le birlikte 1291'de [[Ölümsüz Birlik]]'in (''Ewige Bund'') kuruluşuna öncülük etti. Schwyz'in birliğin ilk dönemlerinde oynadığı öncü rol, Schwyz lehçesinde Schweiz (İsviçre) olan adının 1320'de üç kurucu kantona, 1352'de de bütün konfederasyona verilmesiyle sonuçlandı. [[Avusturya Düklüğü|Avusturya]]lıların 1386'da [[Sempach]]'ta yenilmesinden sonra sınırlarını büyük ölçüde genişleten Schwyz, [[Reform (tarih)|Reform]] hareketi sırasında [[Lutherci]]lere karşı savaştı (1531). 1798'de [[Fransa|Fransız]]ların kurduğu [[Helvetia Cumhuriyeti]]'nin parçası olan Schwyz 1803'te yeniden bağımsız kanton statüsü elde etti. 1845'te öteki [[Katolik]] kantonlarla birlikte [[Sonderbund]] adıyla bilinen ayrılıkçı federasyona katıldı. 1848'de kabul edilen kanton anayasasında 1876 ve 1898'de değişiklikler yapıldı.



==Ekonomi==
Kırsal özellikle gösteren bir kanton olan Schwyz yöreye özgü kahverengi sığırlarla tanınır. [[Kumaş]] ve [[mobilya]] üretimi gibi sanayi etkinlikleri yönetim merkezi Schwyz ve [[Zürich Gölü]] yakınlarında yoğunlaşmıştır. [[Wägital Gölü]]nün çevresinde hidroelektrik santralları vardır. Başlıca şehirler Schwyz ile bir hac merkezi olan [[Einsiedeln]]'dir. Nüfusun büyük bölümü [[Almanca]] konuşur ve [[Katolik]]tir.





Sayfanın 20.40, 5 Mart 2012 tarihindeki hâli

Schwyz (kanton)
Arma {{{Name}}}
Arma {{{Name}}}
Temel bilgiler
BaşkentSchwyz
Alan907.92 km²
(Sıralama )
Nüfus146,730 (2010)
(Sıralama )
Nüfus yoğunluğu160 kişi/km²
(Sıralama )
Katılma yılı1291
KısaltmaSZ
DillerAlmanca
Web sitesiSchwyz
Harita
Harita Schwyz
Harita Schwyz



Schwyz (Almanca: Schwyz), İsviçre'nin orta kesiminde kanton. Yüzölçümü 908 km² olan Schwyz Kantonu'nun merkezi Schwyz şehridir.


Coğrafya

Muota ve Sihl vadilerinin geçtiği kanton topraklarının yaklaşık dörtte üçü tarım arazisi, dörtte biri ise ormanlıktır. Lauerz ve Sihl göllerinin tamamıyla Zürich, Luzern (Vierwaldstätter) ve Zug göllerinin bazı bölümleri ve Rigi kütlesinin en yüksek doruklarından ikisi (Kulm, 1.798 m; Scheidegg, 1.665 m) kanton sınırları içinde kalır. Kantonun en yüksek noktası Ortstock'tur (2.716 m).

Tarih

Schwyz Vadisinin adı kayıtlara ilk kez 972'de Suittes olarak geçti. Bu tarihten sonra Büyük Mythen'in (1.870 m) eteklerine, Alman kralını temsil eden Zürichgau kontuna bağlı özgür köylüler yerleşti. Schwyz köyü ve Muota Vadisi çevresinde yaşayanlar 1240'ta doğrudan imparatora bağlanma ayrıcalığını elde ettiler. Habsburg hanedanından IV. Rudolf'un (sonradan Almanya kralı I. Rudolf) bu ayrıcalığı tanımayı reddetmesi üzerine Schwyz, Uri ve Unterwalden'le birlikte 1291'de Ölümsüz Birlik'in (Ewige Bund) kuruluşuna öncülük etti. Schwyz'in birliğin ilk dönemlerinde oynadığı öncü rol, Schwyz lehçesinde Schweiz (İsviçre) olan adının 1320'de üç kurucu kantona, 1352'de de bütün konfederasyona verilmesiyle sonuçlandı. Avusturyalıların 1386'da Sempach'ta yenilmesinden sonra sınırlarını büyük ölçüde genişleten Schwyz, Reform hareketi sırasında Luthercilere karşı savaştı (1531). 1798'de Fransızların kurduğu Helvetia Cumhuriyeti'nin parçası olan Schwyz 1803'te yeniden bağımsız kanton statüsü elde etti. 1845'te öteki Katolik kantonlarla birlikte Sonderbund adıyla bilinen ayrılıkçı federasyona katıldı. 1848'de kabul edilen kanton anayasasında 1876 ve 1898'de değişiklikler yapıldı.

Ekonomi

Kırsal özellikle gösteren bir kanton olan Schwyz yöreye özgü kahverengi sığırlarla tanınır. Kumaş ve mobilya üretimi gibi sanayi etkinlikleri yönetim merkezi Schwyz ve Zürich Gölü yakınlarında yoğunlaşmıştır. Wägital Gölünün çevresinde hidroelektrik santralları vardır. Başlıca şehirler Schwyz ile bir hac merkezi olan Einsiedeln'dir. Nüfusun büyük bölümü Almanca konuşur ve Katoliktir.


Dış bağlantılar