Vikipedi:Kaliteli madde adayları/Adriana Ocampo: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Victor Trevor (mesaj | katkılar)
dz.
Etiket: 2017 kaynak düzenleyici
Justinianus (mesaj | katkılar)
7. satır: 7. satır:
:::::{{ping|Victor Trevor}}, giriş bölümünde özgün bir içerik yer almaması lazım (alternatif madde adı olabilir, o ayrı) zira giriş bölümü, tüm maddenin özeti niteliğinde. Giriş bölümünde olup da altlarda yoksa, "özet" olmamış oluyor :) Maddeye bakmadım ama durum bu şekilde olmalı. [[Kullanıcı:Nanahuatl|Nanahuatl]]<sup>[[Kullanıcı mesaj:Nanahuatl|Efendim?]]</sup> 22.26, 23 Aralık 2020 (UTC)
:::::{{ping|Victor Trevor}}, giriş bölümünde özgün bir içerik yer almaması lazım (alternatif madde adı olabilir, o ayrı) zira giriş bölümü, tüm maddenin özeti niteliğinde. Giriş bölümünde olup da altlarda yoksa, "özet" olmamış oluyor :) Maddeye bakmadım ama durum bu şekilde olmalı. [[Kullanıcı:Nanahuatl|Nanahuatl]]<sup>[[Kullanıcı mesaj:Nanahuatl|Efendim?]]</sup> 22.26, 23 Aralık 2020 (UTC)
::::::@[[Kullanıcı:Nanahuatl|Nanahuatl]]: Haklısın. İlgili şekilde düzenlemeye [[Özel:Fark/24475473|çalıştım]]. Geri bildirim için teşekkürler. --<span style="text-shadow: 2px 2px 4px #73C9FF; font-size: 106%;">[[Kullanıcı:Victor Trevor|<span style="color: black">Victor Trevor</span>]]</span> ([[Kullanıcı_mesaj:Victor Trevor|<span style="color: green">mesaj</span>]]) 11.17, 24 Aralık 2020 (UTC)
::::::@[[Kullanıcı:Nanahuatl|Nanahuatl]]: Haklısın. İlgili şekilde düzenlemeye [[Özel:Fark/24475473|çalıştım]]. Geri bildirim için teşekkürler. --<span style="text-shadow: 2px 2px 4px #73C9FF; font-size: 106%;">[[Kullanıcı:Victor Trevor|<span style="color: black">Victor Trevor</span>]]</span> ([[Kullanıcı_mesaj:Victor Trevor|<span style="color: green">mesaj</span>]]) 11.17, 24 Aralık 2020 (UTC)
*{{Yorum}} İngilizce Vikipedi'deki kaliteli/seçkin içeriklerde bazen öznel ifadeler ve yorumlar yer alabiliyor. Madde özelinden gidersek; "önemli ölçüde katkı sağladı", "önemli rol oynadı" gibi ifadeleri bu kapsamda sayabiliriz. Bu ifadeler aynen kaynakta da geçiyor olabilir ama neticede öznel ifadedir ve bilgiyi yazan kişinin görüşüne dayanır. Bu ifadeleri cümlelerin akışına göre nesnel bir şekle çevirmek veyahut ifadeyi ilgili kaynağa/kişiye dayandırmak gerekir.
:Bununla birlikte maddenin çeviri koktuğunu düşünüyorum. Mesela girişteki bağlantılardan biri "Kaliforniya Eyalet Üniversitesi, Northridge" olarak görünüyor. Bu üniversite, Kaliforniya'daki eyalet üniversitesi sisteminin Northridge şehrinde/kasabasında (?) bulunan bir kampüsü (?) imiş. Bu başlıklandırma biçiminin bizim genel başlıklandırma yapımıza uygun olmadığını düşünüyorum. Bunun dışında, "...14 yaşındayken, fizik ve matematik eğitimi alabileceği Pasadena'ya göç etti." ifadesini örnek verebilirim. Gramer açısından düşünüldüğünde doğru bir çeviri ancak cümlenin içinde değerlendirdiğimizde, Ocampo'nun Pasadena'ya göç edince fizik ve matematik eğitimi alma fırsatı bulduğunu anlayabiliyoruz. Yine devamındaki "Daha sonra ana dalını değiştirdiği Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'ne geçiş yaptı." ifadesi mevcut. Mesela bundan da anladığımız şey, üniversiteye geçiş yapınca ana dalını değiştirmiş olduğu. Bunu kabaca üniversiteye geçiş yaptığı ve akabinde ana dalını değiştirdiği şeklinde toparlamak mümkün.
:Yine İngilizce asıl metne sadık kalınması nedeniyle bazı yerlerde ani kip değişimleri mevcut. Geçmiş zaman kipiyle yapılan anlatılarda bir anda şimdiki zamana, ya da tam tersine bir değişim yaşanabiliyor. Özellikle anlatımı güçlendirmek ve akıcı bir okuma sağlayabilmek için genel olarak tüm maddenin baştan aşağı düzenlenmesini gerekli görüyorum.
:Giriş bölümü tüm maddeyi özetleyecek şekilde biraz daha genişletilebilir diye düşünüyorum. Naçizane önerim, ilgili başlıklar elden geçirildikten sonra girişin sıfırdan yazılması. Bu şekilde daha derli toplu bir özet oluşturulabilir.
:Genel hatlarıyla kaliteli olmaya yakın ama birtakım eksiklikleri bulunan bir madde. Üstte bahsedilen yorumlar doğrultusunda değişiklikler yapılırsa kaliteli olabileceğini düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkürler. --[[Kullanıcı:Justinianus|justinianus]] | [[Kullanıcı mesaj:Justinianus|mesaj]] 08.04, 8 Ocak 2021 (UTC)

Sayfanın 08.04, 8 Ocak 2021 tarihindeki hâli

Adriana Ocampo

İngilizce Vikipedi'den çevrilmiş bir maddedir. Oradaki standartları karşıladığı için KM olarak seçilmiş. Metnin akıcılığını bozmaması için kırmızı bağlantıları olabildiğince azaltmaya çalıştım. Kriterlerimizi karşıladığını düşünüyorum. --Victor Trevor (mesaj) 21.12, 20 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]

Yorum Yorum eklenen alttaki iki görselin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Robingunes 21.17, 22 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]
Merhaba, @Robingunes. Yorumun için teşekkür ederim. Maddeyi En Wiki'den çevirdiğim için oradaki yazarlar tarafından ekleme yapılmış. Ocampo'nun Galileo ve Viking 2 programlarında olduğu için -bir diğer anlatımla: bu programlarla ilişkisi olduğu için- eklemişler sanırım. Maddeyi zenginleştirdiği için kalmasının yarar sağlayacağını düşünüyorum. --Victor Trevor (mesaj) 13.33, 23 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]
Viking 2 ile bir fotoğrafı olsa vs. tamam fakat konuda ismi geçiyor diye Mars'ın fotoğrafını koymak alakasız gibi. Robingunes 16.27, 23 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]
@Robingunes, işlem tamamdır. Bu işlemin beraberinde @Nanahuatl'ın ilgili değişiklikteki "giriş kısmında" kaynak gerek yok yazısını hatırladım ve şu değişiklikle beraber düzeldiğini umuyorum. Giriş bölümünde bıraktığım kaynakların nedeni, metin içerisinde tekrar edilmemesinden dolayı. --Victor Trevor (mesaj) 16.47, 23 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]
@Victor Trevor, giriş bölümünde özgün bir içerik yer almaması lazım (alternatif madde adı olabilir, o ayrı) zira giriş bölümü, tüm maddenin özeti niteliğinde. Giriş bölümünde olup da altlarda yoksa, "özet" olmamış oluyor :) Maddeye bakmadım ama durum bu şekilde olmalı. NanahuatlEfendim? 22.26, 23 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]
@Nanahuatl: Haklısın. İlgili şekilde düzenlemeye çalıştım. Geri bildirim için teşekkürler. --Victor Trevor (mesaj) 11.17, 24 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Yorum Yorum İngilizce Vikipedi'deki kaliteli/seçkin içeriklerde bazen öznel ifadeler ve yorumlar yer alabiliyor. Madde özelinden gidersek; "önemli ölçüde katkı sağladı", "önemli rol oynadı" gibi ifadeleri bu kapsamda sayabiliriz. Bu ifadeler aynen kaynakta da geçiyor olabilir ama neticede öznel ifadedir ve bilgiyi yazan kişinin görüşüne dayanır. Bu ifadeleri cümlelerin akışına göre nesnel bir şekle çevirmek veyahut ifadeyi ilgili kaynağa/kişiye dayandırmak gerekir.
Bununla birlikte maddenin çeviri koktuğunu düşünüyorum. Mesela girişteki bağlantılardan biri "Kaliforniya Eyalet Üniversitesi, Northridge" olarak görünüyor. Bu üniversite, Kaliforniya'daki eyalet üniversitesi sisteminin Northridge şehrinde/kasabasında (?) bulunan bir kampüsü (?) imiş. Bu başlıklandırma biçiminin bizim genel başlıklandırma yapımıza uygun olmadığını düşünüyorum. Bunun dışında, "...14 yaşındayken, fizik ve matematik eğitimi alabileceği Pasadena'ya göç etti." ifadesini örnek verebilirim. Gramer açısından düşünüldüğünde doğru bir çeviri ancak cümlenin içinde değerlendirdiğimizde, Ocampo'nun Pasadena'ya göç edince fizik ve matematik eğitimi alma fırsatı bulduğunu anlayabiliyoruz. Yine devamındaki "Daha sonra ana dalını değiştirdiği Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'ne geçiş yaptı." ifadesi mevcut. Mesela bundan da anladığımız şey, üniversiteye geçiş yapınca ana dalını değiştirmiş olduğu. Bunu kabaca üniversiteye geçiş yaptığı ve akabinde ana dalını değiştirdiği şeklinde toparlamak mümkün.
Yine İngilizce asıl metne sadık kalınması nedeniyle bazı yerlerde ani kip değişimleri mevcut. Geçmiş zaman kipiyle yapılan anlatılarda bir anda şimdiki zamana, ya da tam tersine bir değişim yaşanabiliyor. Özellikle anlatımı güçlendirmek ve akıcı bir okuma sağlayabilmek için genel olarak tüm maddenin baştan aşağı düzenlenmesini gerekli görüyorum.
Giriş bölümü tüm maddeyi özetleyecek şekilde biraz daha genişletilebilir diye düşünüyorum. Naçizane önerim, ilgili başlıklar elden geçirildikten sonra girişin sıfırdan yazılması. Bu şekilde daha derli toplu bir özet oluşturulabilir.
Genel hatlarıyla kaliteli olmaya yakın ama birtakım eksiklikleri bulunan bir madde. Üstte bahsedilen yorumlar doğrultusunda değişiklikler yapılırsa kaliteli olabileceğini düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkürler. --justinianus | mesaj 08.04, 8 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]