Haşere: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎top: düzeltme AWB ile
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
+kaynaksız
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
'''Haşere''', pek çok [[hayvan]] ve [[insan]] hastalığının nedeni, [[Böcek]]ler ve [[kemirgenler]] tarafından taşınan [[mikroorganizma]]lardır.
'''Haşere''', pek çok [[hayvan]] ve [[insan]] hastalığının nedeni, [[böcek]]ler ve [[kemirgenler]] tarafından taşınan [[mikroorganizma]]lardır.
Haşere mücadelesinin önemini, tarih boyunca [[sıtma]], [[veba]] gibi haşerelerin taşıdıkları hastalıklardan dolayı, hayatını kaybeden milyonlarca insan ve kaybolan medeniyetler yeterince açıklamaktadır.
Haşere mücadelesinin önemini, tarih boyunca [[sıtma]], [[veba]] gibi haşerelerin taşıdıkları hastalıklardan dolayı, hayatını kaybeden milyonlarca insan ve kaybolan medeniyetler yeterince açıklamaktadır.

Sayfanın 01.31, 9 Mayıs 2020 tarihindeki hâli

Haşere, pek çok hayvan ve insan hastalığının nedeni, böcekler ve kemirgenler tarafından taşınan mikroorganizmalardır.

Haşere mücadelesinin önemini, tarih boyunca sıtma, veba gibi haşerelerin taşıdıkları hastalıklardan dolayı, hayatını kaybeden milyonlarca insan ve kaybolan medeniyetler yeterince açıklamaktadır.

Dolayısıyla haşere mücadelesi, 6 milyarı aşan dünya nüfusunun beslenmesi, giyimi ve korunması için kaçınılmazdır.

Yerel yönetimlerin üzerinde durdukları; uçan ve yürüyen haşereler, sıklıkla karşılaşılan fare türleri ile mücadeledir söz konusu bu vektörlerle mücadele de, Türkiye'de bilinçli veya bilinçsiz olarak kullanılan çeşitli mücadele yöntemleri mevcuttur, Oysa, bu vektörler ile mücadele, halkın sağlığını doğrudan ilgilendiren son derece ciddi bir iştir. Halk sağlığının korunması kapsamında mücadele edilen zararlılardan hamam böceği, sinek, bit, pire, tahtakurusu, örümcek, kırkayak, akrep, karınca, yılan gibi insanlarla ortak yaşam alanı paylaşan canlılardır.

Haşerelerin en büyük ortak özellikleri hızlı bir şekilde çoğalmalarıdır. Her ortama ayak uyduran bu canlıların verdikleri zarardan kurtulmak için haşerelerle iyi bir şekilde mücadele edilmelidir. Haşereleri Yürüyen Haşere, Kemirgenler, Uçan Haşere gibi sınıflara ayırdığımızda onlarla mücadele etmek biraz kolaylaşmaktadır.

Adlandırma

Türkçede kullanılan haşere sözü Arapça حشرة (böcek) kelimesinden gelir.