Haşere

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Entomolojik bir koleksiyondaki Sceliphron destillatorius örneğine zarar veren halı böceği larvaları

Haşere, pek çok hayvan ve insan hastalığının nedeni, böcekler ve kemirgenler tarafından taşınan mikroorganizmalardır.

Haşere mücadelesinin önemini, tarih boyunca sıtma, veba gibi haşerelerin taşıdıkları hastalıklardan dolayı, hayatını kaybeden milyonlarca insan ve kaybolan medeniyetler yeterince açıklamaktadır.

Dolayısıyla haşere mücadelesi, 6 milyarı aşan dünya nüfusunun beslenmesi, giyimi ve korunması için kaçınılmazdır.

Yerel yönetimlerin üzerinde durdukları; uçan ve yürüyen haşereler, sıklıkla karşılaşılan fare türleri ile mücadeledir söz konusu bu vektörlerle mücadele de, Türkiye'de bilinçli veya bilinçsiz olarak kullanılan çeşitli mücadele yöntemleri mevcuttur, Oysa, bu vektörler ile mücadele, halkın sağlığını doğrudan ilgilendiren son derece ciddi bir iştir. Halk sağlığının korunması kapsamında mücadele edilen zararlılardan hamam böceği, sinek, bit, pire, tahtakurusu, örümcek, kırkayak, akrep, karınca, yılan gibi insanlarla ortak yaşam alanı paylaşan canlılardır.

Haşerelerin en büyük ortak özellikleri hızlı bir şekilde çoğalmalarıdır. Her ortama ayak uyduran bu canlıların verdikleri zarardan kurtulmak için haşerelerle iyi bir şekilde mücadele edilmelidir. Haşereleri Yürüyen Haşere, Kemirgenler, Uçan Haşere gibi sınıflara ayırdığımızda onlarla mücadele etmek biraz kolaylaşmaktadır.

Adlandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçede kullanılan haşere sözü Arapça حشرة (böcek) kelimesinden gelir.